Bijgewerkt: 27 maart 2023

SP reageert vol verbazing

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
10-08-2005

De SP Amstelland-Meerlanden heeft met verbazing kennis genomen van het persbericht dat de gemeente uitgaf op 3 augustus jongstleden over de hulp die Amstelveen wil bieden aan van water afgesloten huishoudens.

Woordvoerder Rob Nijkamp is stellig: „Verbazing, omdat de gemeente ontkent partij te zijn, maar dit indirect wel is als aandeelhouder van Eneco. Ook is het wel zeer gemakkelijk dat er wordt verwezen naar Balans Schuldhulpverlening."

Verder zegt Nijkamp: „Uit de ons bereikte reacties is een aantal zaken duidelijk geworden. Eneco is tot op heden niet bereid om afspraken te maken zodat de levering van water kan blijven doorgaan." „Door medewerkers van Balans Schuldhulpverlening wordt uitgesproken dat er maar geleefd moet worden zonder water als er geen betaling mogelijk is. Volgens ons heeft verwijzing naar Balans schuldhulpverlening ook geen enkele zin, want Eneco is hierbij niet aangesloten."

„Daarbij wordt iedereen die zich meldt bij Balans Schuldhulpverlening geconfronteerd met een wachttijd van minimaal een halfjaar. Als de gemeente Amstelveen of wethouder Tiemessen daadwerkelijk wil helpen om te komen tot een oplossing voor de gedupeerde bewoners is het goed om te kijken naar het beleid wat hiervoor geldend is."

„Als inwoners van Amstelveen door omstandigheden niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften, dan is het beleid van de gemeente Amstelveen dat hiervoor de Bijzondere Bijstand gebruikt gaat worden. Dit is een ander financieringstraject dan verwijzen naar de schuldhulpverlening," aldus Nijkamp.

Op de vraag of er überhaupt wel wat bereikt is zegt Nijkamp: „Ja en nee. Ja, omdat er een wethouder zich nu met het dossier gaat bemoeien en dus de verantwoordelijkheid oppakt waar wij blij mee zijn."

„Nee, want er is al sinds 2004 een interne discussie in het gemeentehuis tussen de politiek verantwoordelijke wethouders en ambtenaren over dezelfde situatie. De ambtenaar wil niets en de politieke winst was te maken om problemen op te lossen als linkse coalitie. Waar blijft dan de politieke verantwoordelijkheid?"

„Niet de gedupeerde inwoner is belangrijk, maar de politieke winst is belangrijk. Vanuit het signaal in Amstelveen, dat is uitgerold over alle plaatsen in Noord-Holland, zijn er inmiddels aanvullende vragen gesteld aan de Minister van Economische Zaken.
Wij zullen de burgers hiervan op de hoogte houden," sluit Nijkamp af.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.