Samenleven in een diverse stad zomer 2024
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
29-07-2024
Op dinsdag 18 juni 2024 hebben zo'n 40 Amstelveners deelgenomen aan de rondetafelgesprekken over samenleven in een diverse stad. Alle deelnemers hadden begin van dit jaar deelgenomen aan een peiling van de gemeente over dit thema. Het doel van het rondetafelgesprek was om de signalen uit de peiling te bespreken en ideeën op te halen voor de verdere aanpak om de sociale samenhang in relatie tot internationalisering te versterken.
Aan de thematafels werden waardevolle gesprekken gevoerd. Er werden pijnpunten benoemd, er werd naar elkaar geluisterd en positieve ervaringen gedeeld. De deelnemers toonden een grote betrokkenheid bij het thema en bij Amstelveen. De belangrijkste uitkomsten zijn:
•Samenleven in een diverse stad gaat niet alleen om integratie van internationale nieuwkomers. Het vraagt actie van internationale én Nederlandse Amstelveners.
•Aandacht voor cultuur, normen, waarden, tradities van Nederlandse en internationale Amstelveners
•Rol verhuurders (informatievoorziening en sociale gangmakers in appartementengebouwen) en werkgevers verder uitdiepen.
•Aandacht voor samenleven op straat- en buurtniveau: Bijvoorbeeld: Lief en leedstraten verder uitbouwen, ondersteuning voor buurtactiviteiten, etc.
•Welkom nieuwkomers:
•Welkomstpakket met daarin iets leuks (bon), praktische informatie en toelichting op Amstelveense normen en waarden.
•Bijeenkomst op wijkniveau.
Deze uitkomsten worden gebruikt bij de uitwerking van de gemeentelijke aanpak om de sociale samenhang te versterken. Hieronder vindt u een impressie van de avond en de uitkomsten per thematafel.
Na een welkomstwoord van burgemeester Tjapko Poppens werd een aantal facts & figures over internationalisering en resultaten van de peiling gepresenteerd. Burgemeester Tjapko Poppens en de wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen reageerden op de resultaten van de peiling. Zij herkennen de signalen en horen dit ook in de gesprekken die zij met mensen uit de stad voeren. Zij zijn blij dat de meeste mensen zich thuis voelen in de stad en geven aan dat we trots mogen zijn op de diversiteit in Amstelveen. Zij zien ook de zorgen en vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan de mensen die zich niet thuis voelen, ook al is dit een relatief kleine groep. Amstelveen wil een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt.
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)
Op zondagmiddag 30 juni 2024 werd het Stadsplein in Amstelveen ingenomen door Japan vanwege het traditionele Japan Festival. Hier konden jong en oud van alle nationaliteiten, gratis genieten van een feestelijk programma met typische culturele en culinaire gebruiken uit Japan
Hierna gingen de deelnemers met elkaar in gesprek aan de thematafels. Nadat de gespreksleiders een terugkoppeling hebben gegeven van de thematafels spraken wethouders Floor Gordon (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) hun waardering uit voor het feit dat de deelnemers zo open het gesprek zijn aangegaan. Daarmee leverden zij een belangrijke bijdrage om de sociale samenhang verder te versterken.
Het was goed om te zien dat na de afsluiting van de avond de deelnemers verder geanimeerd met elkaar in gesprek gingen met een hapje en een drankje.
Resultaten peiling. De uitkomsten van de peiling schetsen een beeld, maar we zijn voorzichtig met de interpretatie van de antwoorden, omdat de groep die de enquête heeft ingevuld een relatief kleine groep is. De signalen nemen we in ieder geval wel ter harte.
De meeste Amstelveners (zo'n driekwart) voelen zich thuis in Amstelveen. We zien dat de Nederlandse Amstelveners zich iets meer thuis voelen dan de internationals, maar veel loopt het niet uiteen. We hebben de groep die zich niet thuis voelt nader bekeken. Opvallend is dat in deze groep veel Nederlanders zitten die hier tussen de 10- en 20 jaar wonen.
Een meerderheid van de Amstelveners heeft met enige regelmaat contact met mensen van andere herkomst. Internationals hebben vaker contact met mensen van andere afkomst dan Nederlanders. Opvallend is dat 11 % van de Nederlandse Amstelveners en 1 % van de internationals aangeeft dat zij nooit contact hebben met mensen van andere herkomst. Als ontmoetingsplaats speelt de buurt een significante rol. Voor internationals zijn werk en vriendenkring, school van de kinderen veel belangrijkere ontmoetingsplekken dan voor Nederlanders.
(Bron Gemeente Amstelveen - 2024)
Facts & Figures:
Grootste groepen internationals in Amstelveen
Op de vraag of mensen een drempel ervaren in het leggen van contacten geeft het merendeel aan geen onoverkomelijke drempels te ervaren. Zo'n 12% van de Amstelveners ervaart een hoge drempel en 4% een hele grote drempel. Meer Nederlanders dan Internationals geven aan zulke hoge drempels te ervaren. Meest genoemde drempels zijn taal, desinteresse en andere gewoonten. Internationals hebben meer moeite met taal. Nederlanders meer met de culturele verschillen en dat zij ervaren dat de ander geen interesse heeft.
Ruim 80% van de Amstelveners voelt zich nooit tot nauwelijks buitengesloten. Als we deze groep splitsen naar internationals en Nederlanders zien we dat internationals zich vaker buitengesloten voelen. Voor zowel Nederlanders als Niet-Nederlanders spelen hierbij taal en zich onbegrepen voelen een belangrijke rol.
Signalen. Op basis van de analyse van alle antwoorden, de toelichtingen die deelnemers hebben gegeven en een vergelijking met de uitkomsten in 2021 zijn dit de meest in het oog springende signalen.
•De meeste Amstelveners voelen zich thuis en ervaren weinig drempels in contacten met mensen van andere herkomst.
•Diversiteit maakt deel uit van de Amstelveense identiteit
•Een kleine groep Amstelveners die hier langer woont, voelt zich minder thuis
•Drempels om in contact te komen: taal, onbekendheid cultuur en omgangsvormen
•Hoge doorstroom internationals belemmert onderlinge verbondenheid in de buurt
•Mensen ervaren soms verlies van verbondenheid en eigen identiteit
•In sommige buurten voelen mensen zich minder thuis dan in andere buurten
Lees het volledige verslag: Samenleven in een diverse stad (pdf 6 pagina’s) en Raadsbrief stand van zaken uitvoering internationaal beleid