Bijgewerkt: 27 juni 2022

Scam telefoon over computervirus

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
10-08-2012

Momenteel komen er berichten van personen die telefonisch benaderd zijn door Microsoft om hen te helpen bij het verwijderen van het Dorifelvirus, dat op dit nu in het nieuws is - meldt het www.waarschuwingsdienst.nl

Er wordt in (gebrekkig) Engels beweerd, dat de gebelde persoon schadelijke software op zijn of haar computer heeft staan en dat dit via de telefoon is op te lossen. In bijna alle gevallen wordt er een niet werkend antiviruspakket aangeboden die voor een hoog bedrag gekocht moet worden. Men vraagt om persoonlijke gegevens en creditkaartgegevens.

scam Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Scam betekent oplichting. Fraude is een misdaad en ook een civielrechtelijke overtreding


Het komt ook voor, dat de personen u via de telefoon verwijzen naar een website, waar software gedownload kan worden. Via deze software wordt dan uw pc overgenomen. Het lijkt dan of u op afstand geholpen wordt, maar in werkelijkheid wordt uw pc (extra) besmet.

Wat kunt u hier tegen doen?

U kunt niet voorkomen, dat u gebeld wordt. Vraag om een Nederlands nummer van het bedrijf, zodat u terug kunt bellen. Geef in geen geval op afstand toegang to uw computer. Wees zeer terughoudend met het verstrekken van persoonsgegevens en creditcardnummers via de telefoon. Als u het niet vertrouwt, hang de telefoon dan zo snel mogelijk op.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.