Bijgewerkt: 12 april 2024

Schaatspret op de landijsbaan en op de Poel

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Amstelveenweb
05-02-2012

De schaatsliefhebbers van Amstelveen hebben de ontwikkelingen rond de nieuwe landijsbaan op de noordoever van de natuur- en recreatieplas De Poel koortsachtig gevolgd. De schaatsen werden uit het vet gehaald en geslepen, anderen kochten zelfs nieuwe (soms hun eerste) schaatsen, om eindelijk op natuurijs te kunnen schaatsen.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De ingang van de landijsbaan in Amstelveen


Op natuurijs schaatsen brengt allerlei beslommeringen met zich mee. Het belangrijkste ingrediënt dat nodig is, is ijs en een paar dagen geleden was dat er nog niet. (Kijk naar ‘natte landijsbaan’.)  Dan heb je nodig: dikke kleren, een goede muts, wanten, geslepen schaatsen en soms een stoel. Ook zijn er mensen nodig om het ijs te vegen en voor de catering. Want na zo’n ijsrit is iedereen hongerig en dorstig en wil iets lekkers uit de tent: ‘koek en zopie’.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jong en oud genieten van het heerlijke schaatsweer


Op zaterdagmiddag 4 februari 2012 bracht de redactie van Amstelveenweb opnieuw een bezoek aan de ijsbaan, omdat het KNMI net zulke lage waarden heeft gemeten in Nederland als in 1956. Dat is dus precies 56 jaar geleden, dus nu zou het ijs toch wel goed moeten zijn. Nog even ter informatie: Volgens het KNMI was februari 1956 de koudste maand van de 20ste eeuw min 26,8°C en op 4 februari 2012 was de temperatuur ook behoorlijk laag met min 22°C in Lelystad.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De schaatsen aantrekken is ook niet makkelijk


In Amstelveen was het niet zo vreselijk koud, slechts -8°C met een stralende zon, bijna geen wind, een met sneeuw bedekt landschap, vrolijke mensen, vrolijke honden en koek en zopie! Wat wil je nog meer? Schaatsen dus. De parkeerplaatsen rond het raadhuis waren overvol, want ook als je gaat sporten, is het wel fijn als je direct vanuit je auto snel het ijs op kunt.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een paar rondjes dutten op het ijs kan ook


landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Prachtig winterweer in Amstelveen


 Maar ook daarna weer lekker warm naar huis kunt gaan. Oud en jong genoten van de prachtig aangelegde landijsbaan van Schaatsvereniging De Poelster. Vooral voor de kleine kinderen en de niet geoefende schaatser is deze baan een heel goed alternatief. Er is geen gevaar voor wakken en voor de ouders erg overzichtelijk.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Poel is bijna bevroren en de vogels moeten genoegen nemen met dit wak


landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Poel met schaatsers. In de achtergrond is de St. Urbanuskerk in Bovenkerk


landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een niet alledaagse foto: schaatsers voor het raadhuis


Het is wel jammer, dat bij de aanleg van de landijsbaan vergeten is, om een soort afrastering te maken en bankjes neer te zetten. De planten en struiken rondom de ijsbaan werden vertrapt, maar waren ook moeilijk te zien vanwege de sneeuw. Echter als alles straks weer achter de rug is, zal men de ravage wel zien. Voor nu mocht dat de pret niet drukken en het was een volle bak, om het zo maar te zeggen. Ook waren er in het begin veel kritische geluiden te horen over de landijsbaan. Het bedrag dat werd neergeteld, 35.000 euro, is erg veel, maar het is wel veel veiliger voor de jeugd en dat is ook wat waard.

landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het is hard ploeteren op het ijs voor iedereen


landijs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De schaduwen worden steeds langer, maar gelukkig kan iedereen morgen ook lekker schaatsen op de landijsbaan van Amstelveen


Op de Poel schaatsten de meer ervaren mensen. Vanaf het raadhuis, helemaal rond, langs Bovenkerk en weer terug tot de steiger bij restaurant ‘Aan de Poel’. Een heel mooi gezicht met de zon zo op het ijs. Nu de landijsbaan er is, wordt de Poel vergeten door de ijsbaanvegers.Was er voorheen meteen al een baan op de Poel schoongeveegd, nu was het zwoegen door de sneeuw op het ijs. Dat is wel jammer, want als de sneeuw straks aanvriest, is het schaatsen op de Poel niet meer zo makkelijk. Volgens het KNMI gaan de temperaturen snel dalen en het vriest al matig tot streng.

Het kwik daalt verder naar waarden tussen -9°C en -15°C. In de nacht van 5 februari komt er vanuit het westen hoge bewolking binnenlopen, waardoor in het westen de vorst iets getemperd wordt. In het oosten kunnen in het begin van de nacht nog enkele mistbanken voorkomen. Door de aantrekkende wind daalt de gevoelstemperatuur op veel plaatsen tot min15 tot min19 graden. Dat belooft voor de stadsgenoten nog meer schaatspret!!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.