Bijgewerkt: 26 mei 2024

Schilderij Escher geland op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
17-01-2008

Op 16 januari 2008 is het schilderij 'Metamorphose' van graficus Maurits Cornelis Escher verhuisd vanuit het Haagsche hoofdpostkantoor aan het Kerkplein naar Amsterdam Airport Schiphol. Het achtenveertig meter lange schilderij is te zien achter de paspoortcontrole in Lounge 4. Met de komst van dit indrukwekkende schilderij van Nederlands beroemdste graficus wil Schiphol Nederlandse kunst laten zien in een internationale omgeving


Escher  Amstelveen
(Amsterdam Airport Schiphol - 2008)

Een grote stuk van het kunstwerk van Escher is op Schiphol aangekomen
Voor de verhuizing naar Schiphol is het schilderij gedemonteerd in zes stukken van elk acht meter. Het schilderij is in twee transporten naar Schiphol vervoerd. De montage en de verhuizing hebben de hele dag in beslag genomen.


Escher  Amstelveen
(Amsterdam Airport Schiphol - 2008)

Met een hoogwerker wordt het kunstwerk omhoog gehesen


M.C. Escher maakte het schilderij in 1968 in opdracht van de PTT. Het toont in elkaar overvloeiende kleuren (rood, groen, zwart en wit) en motieven van vogels in vissen, van stad in schaakbord, paarden, galjoenen, bijen en salamanders.

Escher  Amstelveen
(Amsterdam Airport Schiphol - 2008)

Dit deel van het kunstwerk is op zijn plaats


Het is niet de eerste keer dat het schilderij werd gedemonteerd. Voor de verbouwing van het postkantoor in 1990 diende het schilderij gedeeltelijk verwijderd te worden. Het schilderij werd toen via een rolleninstallatie van de muur 'gepeld'. Daarna is het op een vrij hangende serie geschakelde panelen bevestigd. In 1997 werd het doek opnieuw van vorm veranderd vanwege een nieuwe indeling van het postkantoor.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.