Bijgewerkt: 22 december 2024

Schildersbuurt toch slachtoffer van gekonkel en 'pappen en nathouden'?

Nieuws -> Stadshart

Bron: Bewoners Schildersbuurt
02-11-2015

Bouke de Boer en Edwin Ardon, beide bewoners van de Schildersbuurt in Amstelveen maken zich zorgen over het proces rondom de vernieuwing van het Stadshart en de gevolgen voor hun wijk. In verband daarmee hebben ze deze brief naar onze redactie gestuurd:

'Een aantal jaren geleden zijn de voorgenomen plannen van Unibail Rodamco (UR) om een deel van de Schildersbuurt in Amstelveen te slopen in het kader van de nieuwe plannen voor het Stadshart te Amstelveen gelukkig geblokkeerd door een heftig protesterende buurtgemeenschap en een kritische gemeenteraad die het college van B en W tot de orde riep. Zowel het college van B en W als UR beloofde beterschap, nadat bleek, dat ze dit plannings- en besluitvormingsproces verkeerd hadden ingeschat en de plannen als onrealistisch werden beschouwd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Protestdoek in de Schildersbuurt in het Stadshart Amstelveen in juni 2013 met de tekst: 'Hou op met winkels bouwen, wij willen onze wijk behouwen!'


De gemeenteraad stelde, dat er zeker geen sprake zou zijn van sloop van de Schildersbuurt, wethouder Raat zette daartoe zelfs zijn eigen politieke toekomst op het spel. Ook zou de gemeente de communicatie met UR goed en constructief gaan vormgeven. Hiertoe werd een memorandum van overeenstemming gesloten tussen de gemeente en UR. UR beloofde op haar beurt om de buurtbewoners van de Schildersbuurt bij haar denk- en ontwerpproces te betrekken en vorig jaar zomer met een nieuw plan te komen. Daarnaast beloofde UR te stoppen met het opkopen van huizen in de Schildersbuurt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder Herbert Raat (VVD) legt de veranderde situatie uit aan een bewoonster van de Schildersbuurt


Naar nu blijkt, komt UR geen van de door haar gedane beloften na. De betrokkenheid van buurtbewoners die UR zou nastreven bij haar hernieuwde plannenmakerij kan niet anders worden gezien als een wassen neus. In dat kader stelt UR, nadat er in de door haar georganiseerde workshops met buurtbewoners alleen maar is gesproken over alternatieve scenario’s, dat zij gewoon nog steeds van plan is een deel van de Schildersbuurt te slopen. Ook levert UR gewoon geen nieuw plan op, ondanks haar belofte.

De belofte van UR om geen nieuwe huizen te kopen in de Schildersbuurt blijkt eveneens loos, zeer recent kocht zij weer huizen. Sommige van die huizen liggen zelfs buiten het door UR geplande uitbreidingsgebied. Het lijkt ons sterk, dat UR zich tot een soort van woningbouwcorporatie wil ontwikkelen. Meer voordehand liggend is het, dat dit onderdeel is van een slinkse strategie om toch de sloopplannen door te drukken. Het feit, dat onderhoud door UR naar het lijkt nauwelijks wordt uitgevoerd wijst hier ook op.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Actievoerders in de tuin met een protestdoek op de gevel: 'Spaar ons Hart komt allen 18 juni naar het raadhuis'


Het op deze wijze uitvoeren van een "pappen en nathouden strategie" door UR is denigrerend voor zowel de bewoners van de Schildersbuurt als voor de gemeenteraad. Het is lovenswaardig, wellicht naïef, te noemen, dat ondanks dit onbetrouwbaar gedrag, de gemeente door blijft gaan met UR als een volwaardig gesprekspartner te beschouwen. Maar ondanks alle mooie beloftes is het proces rondom de ontwikkeling van het Stadshart en de gevolgen daarvan voor de Schildersbuurt toch weer verworden tot een onduidelijk, niet transparant proces, waar UR toch de touwtjes in handen lijkt te hebben en dat is niet acceptabel!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Herbert Raat, (VVD) wethouder Wonen en volkshuisvesting in gesprek met de bewoners van de Schildersbuurt aan de Gerard Doulaan op 12 juni 2013


Tijd voor verandering; de gemeente zal meer leiding moeten geven aan dit proces en daarnaast transparant moeten zijn over de gesprekken die zij voert met UR. UR zal met open vizier moeten onderhandelen met de gemeenteraad en de buurtbewoners, gedane beloftes nakomen is daarvoor een randvoorwaarde. De bewoners van de Schildersbuurt hebben eerder laten zien diep betrokken te zijn bij hun wijk. Er is zelfs een stichting opgericht die het behoud van de Schildersbuurt tot haar doel heeft. Alleen al deze betrokkenheid zou voor alle andere ook betrokken partijen genoeg reden moeten zijn om serieus, transparant en eerlijk te acteren.'

Bouke de Boer & Edwin Ardon (Bewoners Schildersbuurt)


Update 3 november 2015: Herbert Raat, (VVD) wethouder Wonen heeft desgevraagd namens de gemeente gereageerd op de kritiek van de bewoners van de Schildersbuurt. "Het is altijd vervelend als mensen zich zorgen maken", zegt de wethouder van Amstelveen. "Maar de bewoners hoeven niet bang te zijn, dat woningen in de Schildersbuurt gesloopt zullen worden voor winkels. Dit is dezelfde discussie als twee jaar geleden. Wij hebben eerder al gezegd, dat we het bestemmingsplan niet zullen wijzigen en daar houden we ons aan. Het Stadshart is wel in ontwikkeling en moet vernieuwd worden. Een opknapbeurt is zeker nodig. Maar wij denken, dat er genoeg ruimte is aan de westkant en de oostkant van het plein om dit te realiseren. De kracht van het hart van Amstelveen is juist de combinatie van detailhandel, wonen en cultuur. Dat willen we graag zo houden."




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.