Bijgewerkt: 3 juli 2022

Schiphol Group en ANVR dagen Staat om vliegbelasting

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
04-02-2008

Schiphol Group en de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de Staat om de invoering van de vliegbelasting te voorkomen. Beide partijen vechten het principe van de heffing aan.

Het kort geding dient op 5 maart 2008 bij de rechtbank in Den Haag. Tegelijkertijd dient het geding dat de BARIN, de brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen in Nederland, heeft aangespannen tegen de invoering van de vliegbelasting.

Gates bcd schiphol Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het bord naar de Gates B C, D op Schiphol in de vertrekhal


ANVR en Schiphol Group zijn van mening dat de vliegbelasting in strijd is met de internationale afspraken en regelgeving. Bovendien levert de vliegbelasting nauwelijks tot geen milieuwinst op: enerzijds omdat passagiers uitwijken naar en vertrekken vanaf luchthavens in het buitenland, en anderzijds omdat passagiers daarvoor (extra) vervuilende autokilometers moeten maken. Daarbij is de heffing niet gekoppeld aan uitstoot en ontneemt de belasting de luchtvaartsector de middelen om zelf in maatregelen te investeren.

Schiphol Group stelde eerder dat de vliegbelasting ten koste gaat van de concurrentiepositie van de luchthaven. De maatregel leidt tot het vertrek van luchtvaartmaatschappijen en een daling van het aantal passagiers. Daarbij leidt de vliegbelasting tot het verlies van arbeidsplaatsen. De maatregel is ook strijdig met het beleid voor de verdere ontwikkeling van de mainport Schiphol als pijler van de Nederlandse economie, en voor de Nederlandse economie in het algemeen.

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft zich eerder krachtig verweerd tegen de vliegbelasting, onder meer door het aanbieden aan de Tweede Kamer van bijna 50.000 handtekeningen van de website www.stopdevakantiebelasting.nl .

De ANVR en Schiphol Group achten het niet verstandig alleen in Nederland, zonder overleg met buurlanden een vliegbelasting in te voeren, terwijl binnen afzienbare tijd het EU-voorstel met betrekking tot de emissiehandel voor de luchthaven wordt ingevoerd.

Externe link: Belastingplan Invoering vliegbelastingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.