Bijgewerkt: 22 januari 2025

SchipholWatch start petitie tegen de groei van Schiphol Airport

Nieuws -> Informatief

Bron: SchipholWatch
06-07-2019

Als reactie op het eenzijdige besluit van mevrouw de minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) om onder voorwaarden Schiphol tóch te laten doorgroeien naar 540.000 vliegbewegingen is SchipholWatch op 5 juli 2019 een petitie gestart. Wij vragen de regering Schiphol te bevriezen op 500.000 vluchten.

Hoewel de minister zegt allerlei eisen te stellen aan verdere groei, hebben wij daar weinig vertrouwen in als ervaringsdeskundigen met afspraken in deze sector. Daarom roepen wij de regering op om de minister te houden aan deze nieuwe voorwaarden voor klimaat, veiligheid en woonomgeving. Over het algemeen worden dergelijke begrippen vooral gebaseerd op berekeningen die de sector zelf aanlevert. Metingen of berekeningen door externe deskundigen worden door het ministerie niet of nauwelijks betrokken in de besluitvorming. De minister heeft nu gesteld dat de sector zelf vooraf verbeteringen moet aantonen, voordat de groei kan worden geconsumeerd. De petitie is te ondertekenen op https://petities.nl/petitions/nee-tegen-groei-van-schiphol/.

Foto Amstelveen
(Bron Explane app - 2019)

Gebieden met de meeste registraties van Explane op 6 juli 2019 met gemiddelde geluidsniveaus en vlakke hoogtes in die gebieden. Het idee om luchtvaartlawaaigegevens te verzamelen via smartphones is ontstaan vanuit SchipholWatch. Een actieve bewonersgroep is tegen de verdere groei van Amsterdam Airport Schiphol op de huidige locatie. De groep heeft de wens om de luchthaven te verhuizen naar een kunstmatig eiland in de Noordzee, een multi miljard euro's project dat door Nederlandse ingenieurs in samenwerking met de luchthaven en de overheid gerealiseerd zou kunnen worden


SchipholWatch is een actiegroep van omwonenden in Amstelveen en Aalsmeer tegen de verdere groei van de luchthaven op de huidige locatie. Wij zijn niet tegen vliegen, niet tegen Schiphol, maar we pleiten wel voor een verhuizing naar zee. Wij begrijpen dat zo’n verhuizing het milieu niet veel helpt, echter ligt voor ons niet de prioriteit bij vergroening (hoewel: mooi meegenomen als het zou kunnen).



Wij willen wel graag verlost worden van de voortdurende herrie. We meten in onze achtertuinen geluidsniveaus tot ver boven de 90 dB, ook ’s nachts. Soms zitten onze kinderen rechtop in bed. Krijg ze daarna nog maar eens aan het slapen. En als dat niet lukt, zitten leraren en onderwijzers de volgende dag met de gebakken peren. ‘Waarom ben je daar dan gaan wonen?‘ en ‘Dan ga je toch lekker verhuizen‘ zijn twee vragen die wij niet voor het eerst horen.

Wij zijn hier gaan wonen omdat zo’n twintig jaar geleden werd beloofd dat de nieuwe Polderbaan de Aalsmeer- en Buitenveldert-banen nagenoeg overbodig zou maken. Slechts in zeldzame gevallen zouden deze banen nog worden gebruikt. Dat is na de opening in 2003 inderdaad een aantal jaren goed gegaan. Niet langer. Van het preferente baangebruik is nagenoeg niets terechtgekomen.

Bewoners van onder meer Amstelveen en Aalsmeer worden nu zeer regelmatig uit hun eigen tuinen gejaagd. Elk gesprek moet op zo’n dag iedere twee minuten worden onderbroken voor de duur van ongeveer een minuut voordat wij elkaar weer kunnen verstaan. Wij gaan niet verhuizen omdat wij ons geld verdienen in deze omgeving en wij hier een sociaal leven hebben opgebouwd. Onze kinderen gaan hier naar school en we hebben allemaal vrienden in de buurt. Dat willen wij graag zo houden. Bezoek onze nieuwste site met alle metingen die gebruikers van onze app Explane instuurden! Echte metingen in plaats van berekeningen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.