Bijgewerkt: 5 maart 2024

Scholen van Amstelveen werden vrijdag paars

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-12-2022

Amstelveense scholen kleurden vrijdag 9 december 2022 paars. Leerlingen en docenten zetten zich zo in voor LHBTI-acceptatie op hun school. Wethouders Floor Gordon (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) bezochten het Hermann Wesselink College (HWC).

'Het is echt belangrijk dat scholen hier zichtbaar aandacht aan besteden. De middelbareschooltijd is een spannende tijd in het leven van jongeren. Je ontwikkelt je en je ontdekt wie je bent. Hoe erg is het dat er jongeren zijn die in zo’n cruciale levensfase niet uit de kast durven komen of zichzelf durven te zijn?'- zegt Van Ballegooijen.

Wethouder Gordon vult aan: 'Iedere jongere zou zich vrij moeten voelen om zichzelf te zijn. Dat Amstelveense scholen – en vooral de scholieren zelf – hier een statement maken is echt mooi om te zien.'

Naast het HWC besteden het Amstelveen College, het Keizer Karel College en Panta Rhei aandacht aan Paarse Vrijdag. De ‘paarse activiteiten’ beperken zich niet tot uiterlijk vertoon. Er zijn ook lesprogramma’s en informatie-stands.

Paarse Vrijdag is een actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2de vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Wethouders Marijn van Ballegooijen (PvdA) en Floor Gordon (D66) met rector Bert Kozijn en een paar leerlingen van HWC tijdens de Paarse Vrijdag

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie, is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of zelfs bij wiskunde! Kijk bijvoorbeeld de Paarse Vrijdag Talkshow tijdens de les!

'Genderdiversiteit' is de allesomvattende term voor de variatie in identificatie op het binaire genderspectrum. 'Genderincongruentie' betekent dat iemands genderidentiteit niet of niet helemaal overeenkomt met het toegewezen gender bij de geboorte en komt aan bod bij de onderdelen 'Diagnose' en 'Behandeling'.

LGBT is een initialisme (een term voor elk woord dat bestaat uit de beginletters van andere woorden) dat staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Het woord, dat sinds de jaren 1990 in gebruik is, fungeert, evenals enkele gangbare varianten, als overkoepelende term voor seksualiteit en genderidentiteit.

Het kan verwijzen naar iedereen die niet-heteroseksueel of niet-cisgender is, in plaats van uitsluitend naar mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Om deze inclusie te erkennen, voegt een populaire variant, LGBTQ, de letter Q toe voor degenen die zich identificeren als queer of hun seksuele of genderidentiteit in twijfel trekken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.