Bijgewerkt: 25 juni 2022

Scholieren in Westwijk maken de wijk schoon

Nieuws -> Gemeente

Bron: PvdA-Amstelveen / Gemeente Amstelveen
24-09-2012

Keep It Clean Day in Amstelveen! Wethouder John Levie (BBA), en raadslid Jeroen Brandes (PvdA ) ondersteunen dit geweldige initiatief! In navolging van Estland (2008) ruimde ook Nederland in één dag het land op van zwerfafval.

Meer dan 100 gemeenten waren betrokken met de Keep It Clean Day, onder andere Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Den Haag en uiteraard Amstelveen. Allen organiseerden zij, vanuit vrijwillige basis, een opruim actie in hun directe omgeving.

opruimen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De troep langs de waterkant wordt ook opgeruimd door de scholieren


De afgelopen zes maanden vond er op mondiale basis een WorldCleanUp plaats, waarbij 94 landen vanuit een grass root ('graswortels' is een Engelse term voor politieke processen die aan de basis worden ontwikkeld) beweging al hun zwerfafval opruimden. Kenmerkend voor grass root initiatieven is, dat de oorsprong vanuit de burgers komt en er met no- of low-budget gewerkt wordt. Zo ook in Nederland.

Vanaf eind januari 2012 werden er verbindingen met het bedrijfsleven en non-profit organisaties gelegd, kwamen er vrijwilligers die mee hielpen vanuit hun eigen talent en regio, en ontwikkelde KeepItCleanDay zich als vanzelf.

opruimen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Rennen met de vuilniszakken


Meedoen kan op de meest simpele manier!

In plaats van op een vrije zaterdag de natuur in te moeten, en de bossen schoon te maken, raapt iedereen vandaag het zwerfafval op dat hij/zij tegenkomt. Meedoen kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Maar als we allemaal een beetje doen, hebben we samen een heleboel en is Nederland op de avond van 21 september werd een stuk schoner.

opruimen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De grote buit is al binnen


Nederland geeft jaarlijks 250 miljoen euro extra uit aan zwerfafval

Bovenop de structurele uitgaven. Dit betreft alles, dat naast de prullenbak belandt. Daarbij vertelt 39% van de Nederlanders wel eens iets op straat te gooien en durft 72% van ons daar niets van te zeggen. Ondertussen staat zwerfafval wel in de top 3 van Hollandse ergernissen.

De openbare basisscholen de Westwijzer en de Wending deden vrijdag 21 september 20112 mee met de landelijke Keep It Clean Day! Leerlingen van alle klassen gingen tegelijkertijd naar buiten en ruimden op in Amstelveen.

Er waren veel vrolijke gezichten te zien en met veel enthousiasme gingen de leerlingen op pad om met de volste vuilniszak terug te keren. De gemeentereiniging droeg hieraan bij door een spectaculair begin met meerdere voertuigen en zwaailichten op het schoolplein. De medewerkers van de gemeente deelden opvallende vestjes en prikstokken uit. De leerlingen was zelf gevraagd een vuilniszak mee te nemen.

opruimen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Scholieren van de Klas 4a van de OBS Westwijzer rusten even uit


In de wijk verzamelden ze afval in de plantsoenen, prikten langs de waterkant, zochten flesjes bij voetbalvereniging Roda’23 en de hogere klassen gingen zelfs naar het nabij gelegen Amsterdamse Bos en het Westwijkplein op zoek naar zwerfvuil.

Wethouder John Levie en PvdA-raadslid Jeroen Brandes waren ook aanwezig om de leerlingen aan te moedigen en zijn blij, dat dit landelijke initiatief ook in Amstelveen zo veel gehoor vond.

opruimen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder John Levie (BBA) tussen de scholieren van de Westwijzer


Wethouder John Levie haalde onlangs nog in zijn webblog aan, hoe ongelofelijk veel geld er wordt uitgegeven aan het opruimen van zwerfvuil.  'Het opruimen van zwerfvuil (o. a. vuilnis, blikjes, flesjes, leeggegooide asbakken van auto’s)  was ook al meer dan € 100.000 in de eerste zeven maanden. Dat is op jaarbasis zeker € 150.000. Al met al dus een half miljoen euro per jaar,  ruim € 6 per Amstelvener! '- aldus Levie in zijn blog. Door een initiatief zoals Keep it Clean Day maken we alle inwoners bewust, dat een kleine inbreng , een veel betere leefomgeving oplevert.

Keep it Clean Day?

Het is een project, dat tot stand is gekomen naar aanleiding van de World Clean Up Conferentie in Estland van 12-15 januari 2012.  Het is een onderdeel van de mondiale World Clean Up – Let’s Do It! Tussen 24 maart en 25 september zijn er 91 landen in de wereld die het onmogelijke mogelijk maken en met zoveel mogelijk mensen hun land opruimen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.