Bijgewerkt: 25 juli 2024

Schouwburg Amstelveen is feestelijk heropend

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Schouwburg Amstelveen
04-11-2013

Op zaterdag 2 november 2013 is de Grote Zaal van de Schouwburg Amstelveen feestelijk heropend na de verbouwing van april-oktober 2013 van het toneelhuis. Op de openingsavond stond de voorstelling 'Het Stenen Bruidsbed' van het Nationale Toneel op het programma.

Deze voorstelling had, doordat gebruik gemaakt werd van een gigantisch schuin podium, voor de verbouwing niet in Amstelveen kunnen staan, omdat het toneel te klein en de toneeltoren te laag was. Directeur Dominique Deutz is dan ook bijzonder verheugd, dat de voorstelling nu bij de opening te zien was. “Door de verbouwing zijn we een van de twee ‘kerntheaters’ in Noord-Holland geworden voor het Nationale Toneel, een van de belangrijkste gezelschappen van het land. Een hele eer”.

schouwburg Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2007)

Het Cultureel Centrum in aanbouw in 1973


Wethouder John Levie van Cultuur voorziet een gouden toekomst voor de schouwburg. “Als de verbouwing nu niet had plaatsgevonden, was de schouwburg op termijn vervallen tot een dorpstheater. De schouwburg is belangrijk voor Amstelveen; zonder kunst en cultuur komt de wereld een beetje tot stilstand. Nu kunnen we weer heel wat jaren vooruit.” 

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De met 7 meter verhoogde toneeltoren in aanbouw van Schouwburg Amstelveen op 4 juli 2013


Om het belang van een breed aanbod met voor elk wat wils te onderstrepen, staan er de komende weken nog een aantal ‘openingsvoorstellingen’ geprogrammeerd. Lebensraum van Jakop Ahlbom (vrijdag 15 november), De Ideale Man van het Nationale Toneel (dinsdag 19 november), het Nederlands Dans Theater 2 (zaterdag 23 november) en Top 2000 Live (vrijdag 6 december) zullen allen een feestelijk tintje krijgen.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dominique Deutz, (l) directrice van de Schouwburg Amstelveen ontvangt burgerraadslid Stieneke Kruijer (r) en raadslid Dorien Mijksenaar van GroenLinks-Amstelveen bij de schouwburg in juli 2013. In het midden staat Udo van Huis, van de afdeling communicatie van de gemeente Amstelveen


Voor de komende periode staan er extra veel voorstellingen geprogrammeerd in de Grote Zaal om iedereen de kans te geven om de vernieuwde schouwburg te komen bekijken. Kijk voor het programma op www.schouwburgamstelveen.nl

De verbouwing

De oude toneeltoren van Schouwburg Amstelveen is gebouwd in 1974, de tijd van het Cultureel Centrum Amstelveen (CCA). Met de verbouwing konden twee belangrijke doelstellingen gerealiseerd worden:

Het vergroten van het toneelhuis, zodat alle producties weer geprogrammeerd kunnen worden. De toneeltoren had een hijshoogte van slechts 14 meter, waardoor grote decorstukken niet uit het zicht van het publiek gehesen konden worden. De nieuwe toneeltoren, met een hijshoogte van 20 meter, is nu wel voldoende hoog. Ook is het toneeloppervlak vergroot van 9 naar 12 meter diepte.

Daarnaast was de veiligheid een belangrijk uitgangspunt voor de verbouwing. Met de vervanging en verbouwing van de trekkenwand met 51 in plaats van 42 trekken, een hefgewicht per trek van 500 kilo in plaats van 300 kilo, een dubbel remsysteem op elke motor, drie nieuwe dimmerkasten en een arbo-goedgekeurde personen- en goederenlift in het toneelhuis, heeft Schouwburg Amstelveen een  van de veiligste ‘toneelhuizen’ van het land gekregen.

schouwburg Amstelveen
(Foto Schouwburg Amstelveen - 2013)

Foto vanuit de verhoogde toneeltoren richting podium van de Schouwburg Amstelveen in november 2013


Het ontwerp van de nieuwe toren is van Benthem Crouwel Architecten. Zij tekenden in 2000 ook voor de bouw van de Kleine Zaal en de vergroting van de foyers van de schouwburg. De verbouwing heeft plaatsgevonden van april-oktober 2013 en is onlangs volgens planning afgerond. Tijdens de verbouwing was de Kleine Zaal en de filmzaal gewoon open. Op zaterdag 26 oktober heeft er een inspeelvoorstelling plaatsgevonden in de Grote Zaal met Bob de Bouwer. Het Stenen Bruidsbed was op zaterdag 2 november de eerste echte officiële voorstelling.

Om duidelijk te maken voor het publiek, wat er al die maanden achter de schermen is gebeurd, heeft de schouwburg een expositie ingericht met foto’s van de verbouwing. De foto’s zijn tijdens de openingstijden van de schouwburg te bekijken in de foyers van de schouwburg.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.