Bijgewerkt: 25 december 2024

Schouwburg Amstelveen is klaar om te verbouwen

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
10-02-2012

'Om voor Amstelveen een volwaardige schouwburgvoorziening te behouden moet Schouwburg Amstelveen flink gaan verbouwen. Het gaat daarbij om het verhogen van de toneeltoren en het verzwaren van de trekkenwand.

De toneeltoren is inmiddels al bijna 40 jaar oud. Verbouwen betekent een optimale schouwburgfunctie en daarmee het behouden van het Amstelveense cultuuraanbod. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van Amstelveen om te wonen en te werken, schreef de gemeente in haar persbericht op 16 januari 2012.

Het bedrag van 968.000 euro, dat het college van B en W Amstelveen de gemeenteraad vroeg om ter beschikking te stellen, werd door een aantal politieke partijen te hoog bevonden in deze barre economische tijden. Toch werd dit bedrag ervoor vrijgesteld.

Op donderdag 9 februari 2012 gaf Dominique Deutz, directeur van de Schouwburg Amstelveen samen met cultuur wethouder John Levie (BBA) op het podium van de schouwburg een uitvoerige uitleg over de verbouwing tijdens een persbijeenkomst voor de lokale media.

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder John Levie (BBA) en Dominique Deutz, directeur van Schouwburg Amstelveen beginnen met de voorlichtingsbijeenkomst


Tegenwoordig werken veel theatergezelschappen met zwaardere, grotere en ook meer decorstukken dan vroeger. Door die ontwikkeling kan de Schouwburg met haar huidige trekkenwand, - hijsinstallatie boven het toneel voor hijsen en verplaatsen van decor, licht en geluid-, noodgedwongen niet alle theatergezelschappen meer in Amstelveen laten spelen. Daarom is het nu echt tijd geworden om de verbouwing door te zetten.

Wethouder Levie zei het al vaker: 'Amstelveen verdient een volwaardige schouwburg en niet een veredeld dorpstheater!'. Dit werd tijdens de persbijeenkomst herhaald. Aangezien de schouwburg helemaal geen veredeld dorpstheater en Amstelveen helemaal geen dorp is, werd het, door het verhaal van directeur Deutz, voor de aanwezigen steeds duidelijker dat verbouwen inderdaad nu, of nooit moet gebeuren.

Wethouder John Levie vertelde dat hij ontzettend blij was, dat gisteren (8 februari) het raadsvoorstel werd aangenomen in verband met de financiering van het verbouwen van de schouwburg. 'Wij hebben weliswaar op cultuur bezuinigd, maar wij houden de infrastructuur in stand. De trekkenwand vond ik helemaal geen discussiepunt, want de huidige is niet veilig. Wat de toren betreft, je kunt het uitstellen, maar ondertussen ben je bezig om de schouwburg af te laten glijden in een richting, die je niet wilt'- aldus de wethouder.

Programmering
Dominique Deutz, directeur van de schouwburg nam het woord over en ze vertelde, dat ze ook heel blij was, dat het raadsvoorstel is aangenomen. 'In het seizoen 2012-2013 is de verbouwing klaar en de programmering voor het volgende seizoen wordt op 26 april 2012 gepresenteerd. Op deze manier wordt helderheid verschaft aan alle bezoekers, dat het nieuwe theaterseizoen gewoon doorgaat.'

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dominique Deutz, directeur van Schouwburg Amstelveen vertelt uitvoerig over de verbouwing


Vervolgens zei mevrouw Deutz: 'Nu kan een bouwvergunning aangevraagd worden en dan gaat de verbouwing rond mei –juni 2013 beginnen, dan moet het dak eraf. De plannen heb ik met Cees de Boer hoofd bouwzaken bij de gemeente Amstelveen uitgewerkt, maar hij gaat op 1 januari 2014 met pensioen. Met die man kan ik lezen en schrijven, dus ik ben heel blij, dat hij het is, die nog met ons team zal samenwerken.

Vanaf 2 oktober 2013 willen wij dan gebruik maken van de kleine zaal en van de filmzaal om zo te kunnen exploiteren. Als het dak er af moet, dan is het streven dat dit in de zomermaanden gebeurt tot medio oktober. Ik hoop, dat wij in december 2013 volledig klaar zijn met de verbouwing en kunnen dan met een mooi openingsprogramma starten.'

Huiskamerfestival
Mevrouw Deutz vertelde, dat ze in 2013 begint met 'Kunst en Kitsch' en als de schouwburg daadwerkelijk wordt verbouwd, dan wil zij een Huiskamerfestival in Amstelveen organiseren, waarbij huiskamers worden omgetoverd in minitheaters.

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vlnr.: Johan Th. Bos journalist van Amstelveenblog, Udo van Huis van de afdeling communicatie van de gemeente Amstelveen en Eddie de Blieck, chef redacteur van het Amstelveens Weekblad, volgen het verhaal van de wethouder en van de directeur van de schouwburg


Schouwburg Amstelveen wil 21 huiskamers vinden in deze stad van mensen die daarvoor iets voelen, of mee willen doen. Het lijkt haar een heel goed plan en ze denkt, dat het heel mooi kan worden. Daarnaast wil ze rondleidingen organiseren in de schouwburg voor Amstelveners die willen weten waarom de verbouwing zoveel kost en wat er allemaal wordt verbouwd.

Ze heeft ook aan de collega directeuren van het Stadsplein gevraagd, of deze mee wilden doen. Maar misschien is het een nog beter idee, dat de verschillende wijkcentra van de Stichting Cardanus ook als theaters kunnen dienen. Daar is veel meer ruimte en ze zijn veel groter dan een doorsnee woonhuis in Amstelveen, om over de tegenwoordig echt reële veiligheidsrisico’s niet eens te spreken.

Het belang van cultuur
Na deze actiepunten pakte mevrouw Deutz de 'Atlas voor gemeenten 2011' van tafel en vervolgens gaf ze de journalisten een lezing over wat het belang van cultuur is van een stad. Ze citeerde uit het boek, dat Amstelveen op de 35ste plek stond in deze Atlas met ruim 81.000 inwoners. Er is een onderzoek geweest en daarin staat, dat Amstelveen qua woonaantrekkelijkheid op plaats 3 in Nederland staat.

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Niels Batenburg geeft een demonstratie met de trekwanden aan de journalisten


Dat betekent, dat Amstelveen heel belangrijk is voor bewoners en bedrijven om zich hier te vestigen en dat wordt onder andere bepaald door het voorzieningenniveau van de stad. Op plaats 1 staat Amsterdam en op 2 staat Utrecht. Dit voorzieningenniveau betekent, dat er goede sport-, culturele- en onderwijsvoorzieningen zijn, dus de hele infrastructuur, waar burgers en bedrijven gebruik van maken, is in Amstelveen goed geregeld.

'What goes up, goes down'
Dominique Deutz: 'Inderdaad, wij zijn allemaal gekort en wij moeten bezuinigen, maar dat is helaas de tijd. Er zal in de toekomst weer een andere tijd komen, want 'what goes up, goes down' , maar als je de voorzieningen ook tegelijkertijd gaat afbreken, dan kun je straks überhaupt niets meer opbouwen. In deze tijd van economische zwakte en neergang zullen heel veel burgers niet begrijpen, dat het College en de raad dit moeilijke besluit hebben toch genomen.

Ik wil ze hiervoor echt bedanken. Want het gaat hier niet alleen over de schouwburg, maar over een voorziening: podiumkunsten. Daar staat Amstelveen op de 10de plaats in Nederland. Ja je kunt het weggooien, maar dan ga je daarmee alle investeringen vernietigen, die in de jaren 1980-90 zijn gedaan.'

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Niels Batenburg, hoofd Techniek en Onderhoud vertelt over zijn werk op het podium


De schouwburg heeft in de afgelopen jaren geld gespaard in de exploitatie en op deze manier konden toch gaten worden gevuld. De laatste facelift was in 2000, 25 jaar na de oplevering van de schouwburg in 1975. De facelift betrof onder meer de voorgevel van het theater, er kwam kantoorruimte, de stoelen werden vervangen, foyers werden aangelegd en een kleine zaal gebouwd.

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De rollenzolder van de schouwburg. De decorstukken hangen in de hoogte boven het podium. Door een geautomatiseerde mechanisch trekkenwand systeem worden ze omhoog, of naar beneden gehesen


Hiervoor had de schouwburg 1.8 miljoen gulden gespaard en dat is nu 835.000 euro. Dat is eigenlijk het geld van de Amstelveense gemeenschap, maar met de goedkeuring van de gemeenteraad en de gemeente, vloeit dit terug en wordt gebruikt voor de verbouwing.’ Mevrouw Deutz voegde nog toe: 'Wij voelen de verantwoordelijkheid sterk en wij zullen er alles aan doen om dat waar te maken!'

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het bedieningspaneel van de computer gestuurde trekkenwandsysteem Unican


De huidige hijsinstallatie boven het toneel voor hijsen en verplaatsen van decor, licht en geluid-, wordt dus gemoderniseerd. Niels Batenburg, hoofd Techniek en Onderhoud, gaf een demonstratie van de gammele en gevaarlijke werking van de zware trekkenwand en liet zien, dat het systeem inderdaad gebreken heeft, een vreemd geluid produceert en dat daarom sinds 2010 al een aantal grote voorstellingen niet werden geprogrammeerd.

schouwburg  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Op een fles met schouwburgwater staat 1975-2010 op het etiket. In 2010 vierde Schouwburg Amstelveen haar 35 jarige bestaan


Het college van B en W van Amstelveen vroeg de gemeenteraad, voor het verzwaren van de trekkenwand en het verhogen van de toneeltoren van 14 naar 21 meter, een bedrag van 968.000 euro en dat is dus toegekend.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.