Bijgewerkt: 14 mei 2021

Scoren voor Marokko in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Conchita Willems
21-04-2012

Uithoorn - Op vrijdag 20 april 2012 speelde de jeugd uit Europarei in sporthal De Scheg in verschillende teams een voetbaltoernooi in het kader van een landelijk benefietevenement. Het Marokko Fonds organiseert dit evenement voor sportontwikkelingsprojecten in Marokko.

In het hele land spelen jongens en meisjes zo’n lokaal voetbaltoernooi, waarin zij strijden om een plaats in de finale. Op 27 april is in De Scheg de Uithoorn finale van 16.00 - 18.00 uur en zal er een winnaar voor de landelijke finale worden bekend gemaakt. Ouders, buren, oma’s en opa’s worden massaal uitgenodigd om te komen kijken!

europarei Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

De jongeren die de jeugd aansturen


De landelijke finale vindt plaats op 3 juni 2012 op het voorplein van het Olympisch Stadion te Amsterdam. Het sportfonds is gericht op jongeren in Marokko die leven in situaties van uitsluiting en armoede. Bovendien vergroot dit project de betrokkenheid van jongeren in Nederland bij duurzame ontwikkeling in Marokko. Sport is een katalysator en kan een bijdrage leveren aan dat kinderen naar school gaan en dat meisjes zich bewust worden van hun rechten.

europarei Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Jan Heunen en Orville Goedhart van Stichting Neviso


Ook zorgt sport voor een goede gezondheid en het aanleren van sociale vaardigheden. Sport als effectief middel tegen armoede dus. Zie website www.scorenvoormarokko.nl, waar u meer informatie kunt lezen over Scoren voor Marokko, de lokale voorrondes, de opbrengsten van de teams, sponsormogelijkheden en de finale. Ook kunt u via deze site online een donatie doen. Iedereen is welkom bij de activiteiten en op de finaledag zondag 3 juni in Amsterdam.

europarei Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

Een jeugdteam uit Europarei - Uithoorn


Stichting Neviso organiseert de lokale activiteiten. Neviso heeft in Uithoorn een goede naam verworven. Drie jaar geleden is deze stichting in opdracht van de gemeente in het kader van overlastaanpak als straatadviseur gestart met contactlegging op straat met de jongeren. Resultaten: nieuw gevormd jongerenbestuur in de wijk, dat sindsdien wekelijks zelf voetbal organiseert in De Scheg en participeert in de buurt.

europarei Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

De teamspirit wordt opgewekt door de trainer


Kinderen jonger dan 16 wilden toen ook voetballen. Resultaten: externe financiering werd geregeld door Neviso, 4 oudere broers begeleiden wekelijks de jongere kinderen. Via Krajicek Foundation hebben 3 van hen cursus Leider Sportieve Recreatie gevolgd. Het begeleiden is ook instrument geweest voor individuele trajectbegeleiding. Dit bleek bijzonder succesvol en zowel de kinderen, de jongeren en de ouders zijn echt heel blij.

Jan Heunen van Neviso was ook op het toernooi vrijdag 20 april. “Ik ben heel blij, dat de jongeren en de jeugd meemaken hoe goed het is om samen te werken met jongeren en jeugd in Marokko. Dat doet dit project, wat goed past in Roots for Development.

Neviso zet zich in voor Roots for Development, waarbij aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt getoond hoe jongeren van niet-Nederlandse afkomst van alles kunnen betekenen voor internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking.

Bijvoorbeeld een jongere uit Europarei, die de opleiding Sportieve Recreatie heeft gedaan, vertelt mij, hoe hij in Marokko als hij naar zijn geboortestad gaat, de jonge kinderen verzamelt en ze leert hoe te sporten. Hij huurt daar op eigen kosten dan een mooi voetbalveld voor ze. Ik heb hem gezegd: Jij doet aan ontwikkelingssamenwerking! Dat is een jongere uit de Europarei en onze regering zoekt naar oplossingen voor nieuwe vormen van  internationale samenwerking. Hij dóét het.” Op de Uithoorn finale vrijdag 27 april zal blijken, welk team er mee doet aan de landelijke finale in Amsterdam. Komt dat zien!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.