Bijgewerkt: 4 maart 2024

Scouts op straat door asbest

Nieuws -> Informatief

Bron: GroenLinks-Amstelveen
18-02-2010

Scouts van de Keizer Karel Groep Amstelveen hebben noodgedwongen hun clubhuis moeten verlaten door de aanwezigheid van asbest.  De groep had zelf aan de bel getrokken bij de gemeente na vragen van verontruste ouders.

Na onderzoek sloot de gemeente het gebouw meteen af, waardoor de Scouts hun opkomsten er niet meer konden draaien. GroenLinks heeft de kwestie aangekaart bij het College en dringt aan op passende tijdelijke huisvesting voor de Keizer Karelgroep en een veel betere controle op asbest.

Vorige week nam leiding van de Scoutinggroep Keizer Karel, naar aanleiding van vragen van bezorgde ouders, contact op met de gemeente met de vraag of de gemeente wist of er asbest in het gebouw aanwezig was. De gemeente was het niet bekend en besloot meteen onderzoek te doen in het gebouw. De groep maakt al jaren gebruik van de oude muziekschool aan Zonnestein nadat hun clubhuis aan het Veenendaalplein was afgebrand en zijn nog steeds in afwachting van een nieuw clubhuis op de Noordelijke Poeloever.

Bij het onderzoek werd ontdekt, dat er inderdaad asbest aanwezig was en dat enige asbest was bloot gekomen. Op dat moment is het gebouw met een slot afgesloten en is een onderzoek ingesteld naar de aard van het probleem en de remedie daarvoor. De Scouts stonden daarom op vrijdag en zaterdag voor een dichte deur. Tot verbazing van GroenLinks heeft de gemeente geen actie ondernomen om een passende tijdelijke huisvesting voor de scouts te zoeken.

GroenLinks fractievoorzitter Sander Mager: ‘Het is alleen dankzij de vindingrijkheid van de leiding van de Scoutinggroep en de medewerking van andere scoutinggroepen gelukt om alle opkomsten gewoon door te kunnen laten gaan en de kinderen niet de dupe te laten worden. Hulde voor de scouts, maar niet fatsoenlijk van de gemeente.’ Toen Mager PvdA-wethouder jeugdzaken Dolf Veenboer hier op aansprak, bleek deze door zijn VVD-collega Frans Hellendall van Vastgoed zelfs in het geheel niet geïnformeerd te zijn.

Mager: ‘Het is natuurlijk van de zotte dat een scoutinggroep zelf aan de bel moet trekken over aanwezigheid van asbest. De gemeente is huisbaas en heeft de plicht om te zorgen dat gemeentelijke accommodaties veilig zijn. Dit is een duidelijk teken dat de controle daarop tekort schiet.’ Inmiddels is duidelijk dat de asbest snel verwijderd kan worden.

De gemeente verwacht, dat de Keizer Karelgroep met enkele weken weer over het gebouw kan beschikken. GL-er Sander Mager verwacht dat in de tussentijd de gemeente de scouts maximaal helpt om de opkomsten gewoon door te kunnen laten gaan. ‘De gemeente moet of zelf een tijdelijke locatie beschikbaar stellen, of alle kosten die de Keizer Karelgroep maakt, omdat ze zelf locaties regelen, vergoeden.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.