Bijgewerkt: 3 december 2022

Secretaris-generaal van de NAVO, Duitse bondskanselier bespraken Russische invasie in Oekraïne

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
18-03-2022

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bedankte de Duitse kanselier Olaf Scholz voor zijn sterke persoonlijke inzet voor de NAVO en de leidende rol van Duitsland in het bondgenootschap tijdens een bezoek aan Berlijn op donderdag 17 maart 2022.

In de aanloop naar de besprekingen over de Russische inval in Oekraïne, stond de secretaris-generaal naast kanselier Scholz en bracht hij hulde aan het Oekraïense volk en zijn strijdkrachten. 'Hun moed en vastberadenheid zijn een inspiratie voor ons allen', zei hij, en hij herhaalde dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen. 'Ik prijs Duitsland voor de vele verschillende vormen van steun die het Oekraïne biedt - militair, financieel en humanitair', aldus Stoltenberg, die Duitsland prees voor de opvang van meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen.In de nasleep van de Russische invasie heeft de NAVO haar aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap versterkt en de heer Stoltenberg verwelkomde de bijdrage van Duitsland, waarbij hij verwees naar de inzet van extra troepen in Litouwen en gevechtsvliegtuigen in Roemenië. 'Dit maakt deel uit van de snelle, vastberaden en eensgezinde reactie van de NAVO op deze fundamentele verandering in onze veiligheid', zei hij.

De secretaris-generaal herinnerde eraan dat de ministers van Defensie van de NAVO de militaire commandanten woensdag opdracht hebben gegeven gedetailleerde opties uit te werken om de afschrikking op de oostflank van het bondgenootschap verder te versterken, en benadrukte dat de nieuwe inzet van troepen een aanzienlijke verhoging van de defensie-uitgaven van de bondgenoten zal vereisen.  'Duitsland neemt het voortouw', zei de secretaris-generaal, verwijzend naar de besluiten van de regering om de defensie-uitgaven te verhogen tot 2 % van het BBP en om gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie aan te schaffen.

Tijdens zijn bezoek aan Berlijn had de secretaris-generaal ook ontmoetingen met minister van Financiën Christian Lindner, minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, minister van Defensie Christine Lambrecht, en hoge parlementaire leiders.

NATO? De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO, /ˈneɪtoʊ/; Frans: Organisation du traité de l'Atlantique nord, OTAN), ook wel Noord-Atlantisch bondgenootschap genoemd, is een intergouvernementeel militair bondgenootschap tussen 28 Europese landen en 2 Noord-Amerikaanse landen. De organisatie werd opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en voert het Noord-Atlantisch Verdrag uit, dat op 4 april 1949 werd ondertekend.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.