Bijgewerkt: 19 april 2024

Selectiefout bij voorrangsregeling huurwoningen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
31-01-2023

In 2021 en 2022 heeft de proef Voorrangsregeling Beroepsgroepen plaatsgevonden in Amstelveen, waarbij ieder jaar 20 sociale huurwoningen beschikbaar zijn gesteld voor medewerkers in de zorg- en onderwijssector. Deze doelgroep heeft vanwege het beperkte inkomen een geringe kans op de woningmarkt, terwijl juist deze beroepen onmisbaar zijn voor een gezond en goed opgeleid Amstelveen. Met deze regeling ondersteunen we zorg- en onderwijsmedewerkers in het vinden van een woning. Hiermee wordt voorkomen dat een benarde woonsituatie mensen forceert om in een andere gemeente te gaan werken.



Selectiefout in uitvoering van jaargang 2022. De aanmeldperiode vond plaats tussen 24 januari en 14 maart 2022. Hier zijn 84 aanmeldingen uitgekomen, waarvan 30 mensen in aanmerking kwamen. In november 2022 is het echter aan het licht gekomen dat tijdens de selectiefase de verkeerde indicatoren zijn gehanteerd. Dit heeft erin geresulteerd dat de wachtlijst is opgesteld op basis van het aantal opgebouwde punten in Woningnet (inschrijfduur), in plaats van de volgordebepaling die voortkwam uit het collegebesluit van 18 januari 2022:

C) Kandidaten moeten daarnaast ook aan tenminste één van de volgende voorwaarden voldoen:

1. Kandidaat is ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene dan wel gedurende de voorafgaande tien jaar ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene geweest van de gemeente Amstelveen (ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amstelveen);

2. Kandidaat is dreigend dakloos: Door het aflopen van een tijdelijk huurcontract wordt de kandidaat gedwongen binnen zes maanden zijn of haar woonruimte te verlaten en kandidaat heeft hieraan voorafgaand ten minste één jaar geen huisvesting voor onbepaalde tijd gehad;

3. Kandidaat beschikt ten minste één jaar niet over zelfstandige woonruimte;

4. Kandidaat woont ten minste één jaar buiten een straal van 50 kilometer van de locatie waar de kandidaat permanent werkzaam is of wordt. Deze afstand wordt hemelsbreed gemeten; er wordt niet gekeken naar de duur of afstand van de reis.

Omdat dit een regeling betreft die bedoeld is om een arbeidsmarktprobleem op te lossen, gekoppeld aan een huisvestingsprobleem, is bovenstaande (C) tevens de volgordebepaling indien het aantal aanvragen dat voldoet aan de voorwaarden groter is dan het aantal beschikbare woningen. Zo gaan kandidaten die dreigen dakloos te raken voor op kandidaten die lang moeten reizen. Pas als laatste komen kandidaten in aanmerking die onzelfstandig wonen. Bij gelijke situaties is de volgorde van aanvragen bepalend. De regeling is niet bedoeld voor kandidaten die gaan scheiden. Voor alle genoemde voorwaarden is de datum van aanvraag tevens de peildatum. Kandidaten die al zelfstandig wonen in een sociale huurwoning in de gemeente Amstelveen met een regulier huurcontract komen niet in aanmerking voor de regeling.

Gevolgen en oplossing. Door selectie op basis van onjuiste indicatoren zijn mensen te hoog op de wachtlijst of onterecht op de reservelijst beland. Hierdoor is een dreigend dakloze op de reservelijst gezet, terwijl deze persoon een woning aangeboden had moeten krijgen. In totaal zijn vijf personen in bezwaar gegaan, waarvan tot nu toe twee mensen alsnog toegelaten zijn tot de regeling. Deze fout is gecorrigeerd door de wachtlijsten te herzien en opnieuw op te stellen aan de hand van de correcte voorwaarden. De vijf personen die onterecht op de reservelijst zijn beland krijgen ten tijde van deze raadsbrief een nieuwe beschikking met onze oprechte excuses en het bericht dat ze alsnog een woning toegewezen krijgen.

Evaluatie. Naast de foutieve uitvoering zijn er ook signalen dat de voorwaarden onduidelijk waren voor de aanmelders. Naar aanleiding van de geconstateerde fouten wordt de tweejarige proef grondig geëvalueerd voordat deze wordt voortgezet in 2023. Hierbij onderzoeken we hoe we de voorwaarden en toetsing kunnen vereenvoudigen. Om de regeling voldoende te evalueren en optimaliseren, is het wenselijk om de Voorrangsregeling Beroepsgroepen 2023 op te schorten. Dit geeft ook de mogelijkheid om een deel van de gereserveerde woningen voor 2023 in te zetten om de personen die onterecht op de reservelijst staan van een woning te voorzien.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.