Bijgewerkt: 21 november 2024

Servaes Nelissen presenteert nieuwe voorstelling in Schouwburg Amstelveen

Nieuws -> Poppentheater

Bron: Servaes Nelissen
14-04-2015

MIJN VADER WAS POPPENSPELER een ode aan het vak en aan zijn vader Jan Nelissen Schouwburg Amstelveen, donderdag 23 april 2015, 20.30 uur.

Voorstelling over Jan Nelissen, oprichter van het Amstelveens Poppentheater. Theatermaker Servaes Nelissen speelt een voorstelling over zijn vader Jan Nelissen en zijn uitstervend métier: het klassieke handpoppenspel. Een ode aan een theaterman die kan worden beschouwd als de grondlegger van het naoorlogse poppentheater in Nederland.

Jan Nelissen was in 1966 de oprichter van het Amstelveens poppentheater, waar hij gedurende 10 jaar de vaste en enige bespeler was. Jan Nelissen werd geroemd door collega’s, maar ziet zijn werk vaak in de marge van kindervermaak weggezet. In dit hilarische en ontroerende autobiografische sprookje schetst Servaes tevens het portret van een lieve, rusteloze vader die altijd op zoek is naar bevestiging. Mijn vader was poppenspeler ging op 4 april in première in de Toneelschuur Haarlem. De voorstelling maakt een landelijke tournee t/m 21 mei 2015.

Foto Amstelveen
(Foto Ilja Lammers - 2015)

Scènefoto 'Mijnvader was poppenspeler' met Servaes Nelissen


Jan Nelissen

Jan Nelissen (1918-1987) was één van grootste handpoppenspelers die ons land heeft gekend. Hij begon met zijn theater Het Kleine Wereldtoneel in Maastricht. Daar vertrok hij in 1953 om zich in Haarlem te vestigen en een gezin te stichten. Hij werd directeur/ bespeler van het Amstelveens Poppentheater. Zijn vrouw Lenie maakte altijd de kostuums en deed de kaartverkoop aan de kassa. Zonder noemenswaardige subsidie brachten ze zeven kinderen groot. Jan Nelissen had een uitgebreid repertoire voor kinderen en volwassenen. Als geen ander hanteerde hij de kracht van eenvoud en suggestie. Met een minimum aan decor ging het hem vooral om de beweging en de enscenering van de poppen.

Naast zijn vaste theater had hij een groot blauw fluwelen reistheater. De Citroën HY, waarmee hij toerde, kon in een handomdraai omgebouwd tot straatpoppenkast. Servaes ging als kind vaak mee om hem te assisteren en dan sliepen ze ook in de Citroën. In Mijn vader was poppenspeler gaat hij nog één keer met zijn vader op reis.

Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. Afgelopen seizoen was hij te zien met de veelgeprezen solo’s Dollywood/ de Broekophouder, een reprise van twee zeer succesvolle voorstellingen. Daarvoor maakte hij het eveneens succesvolle Happy Garden, een co-productie met Firma Rieks Swarte, ook in regie van Gienke Deuten. Eerder dit seizoen maakte hij samen met Pieter Tiddens Het nut van tantes gebaseerd op het leven van hun tantes. Andere voorstellingen van Servaes Nelissen zijn Herberts Aquarium, Purcity, Kom maar bij het vrouwtje en Altijd Zondag. In 2011 won Servaes de Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Podiumprestatie zijn rol in de familievoorstelling Lang zal die Wezen van Toneelschap Beumer en Drost.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.