Bijgewerkt: 10 november 2024

Signeersessie van de bruiden van Anton Heyboer in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Museum Jan vd Togt/Amstelveenweb
06-11-2016

Op zondagmiddag 6 november 2016 signeerden tussen 11.30 en 14 uur de vier bruiden van beeldend kunstenaar Anton Heyboer - Maria, Marike, Joke, Lotti en Petra - het in dit jaar verschenen fotoboek 'Anton Heyboer , een leven als kunstwerk' in Museum Jan van der Togt. Het boek is in de museumwinkel te koop voor 49,50 euro.

Fotograferen betekende voor Anton Heyboer (1924 - 2005) een uitbreiding van zijn artistiek werkgebied. Hij verwerkte foto’s in collages, of voorzag de ruwe onafgewerkte afdrukken van persoonlijke teksten. Bovenal vormden de foto’s visuele getuigenissen van het bijzondere leven op Den Ilp zoals alleen Heyboer zélf dat leven kon zien, als één groot kunstwerk. Het leeuwendeel van de fotoproductie kwam echter voor rekening van zijn vijf muzen, Maria, Marike, Joke en in het bijzonder Lotti en Petra. Voor het boek ‘Anton Heyboer, een leven als kunstwerk’ passeerden honderden polaroids en duizenden zwart-wit- en kleurnegatieven uit de periode 1973-2004 de revue. Het merendeel van de selectie is opnieuw gescand en ontdaan van technische onvolkomenheden, stof, krassen en schimmels. Voor het eerst wordt het dagelijks leven in Den Ilp in zijn volle omvang in de openbaarheid gebracht, gefotografeerd door wie op dat moment een camera bediende.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Lotti, Maria, Marike en Petra, de vier bruiden van Anton Heyboer, tijdens de signeersessie op 6 november 2016 in het Museum Jan van der Togt


Het boek 'De drie bruiden van Anton Heyboer zorgde in 1974 voor een sensatie. Telegraaf- journalist Henk van der Meijden opende deuren die voor anderen gesloten bleven en lezend Nederland genoot in volle teugen van het merkwaardige' hippiebestaan', dat de befaamde kunstenaar in het Noord-Hollandse Den lip leidde, in een stal en wat schuren met zijn op dat moment nog drie vrouwen, Maria, Lotti en Marike. In Van der Meijdens boek zijn 'familiekiekjes' opgenomen die naar verluidt in eerste instantie voldoen aan de verzoeken van journalisten om foto's van de vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten commune. De grote artistieke betekenis van de foto's werd pas duidelijk toen het Fotomuseum Den Haag eind 2010 het werk van drie fotografen bijeenbracht onder de noemer 'Het onvermoeibaar epos', waarin naast Gerard Fieret en Miroslav Tichý, ook Anton Heyboer was vertegenwoordigd. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, 1182 Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.