Bijgewerkt: 20 juni 2024

Sinterklaas is nu echt in Amstelveen!

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
05-12-2015

De Zwarte Pietenband van de IJmuider Harmonie speelde Sinterklasliedjes op 28 november 2015 aan de Rembrandtweg in Amstelveen. Zwarte Piet is de hulp van Sinterklaas. Volgens de overlevering komt Zwarte Piet tijdens het sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen als de mensen slapen, om de cadeautjes tot binnen de huiskamer te brengen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Eén van de eerste afbeeldingen van een zwarte knecht van Sint Nikolaas in een boekje, door Jan Schenkman. In Nederland bestaan voor een knecht van Sinterklaas uit de 16de en de 17de eeuw geen aanwijzingen

De zwarte knecht verschijnt in prentenboekjes uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarvan Sint Nicolaas en zijn Knecht uit circa 1850 van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman de bekendste is. Eugenie Boer-Dirks heeft een boekje ontdekt van na 1832, maar wanneer het boekje is uitgegeven, is onbekend. Het zou echter een voorloper kunnen zijn van de uitgave van 'Schenkman'. De knecht wordt afgebeeld als een donkere man. Hij heeft in het boekje nog geen naam. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt, waarin hij Pieter mijn knecht wordt genoemd. Een boekje, dat de Amsterdamse schrijver en dichter Alberdingk Thijm in 1850 bij wijze van St.-Nicolaasgeschenk aan zijn collega Potgieter gaf, bevat echter al een handgeschreven fictief dialoog tussen 'St. Niklaas' en een 'Pieter me knecht'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Sinterklaas met zijn knecht aan de Rembrandtweg in Amstelveen


Traditioneel moet Zwarte Piet zwart zijn, want hij is een Moor uit Spanje. Degenen die zich voordoen als Zwarte Piet worden meestal opgemaakt met zwarte make-up en hebben kleurrijke Renaissance kleding aan, krullende pruiken op, rode lippenstift en goud gekleurde oorringen. De laatste jaren staat Zwarte Piet in het teken van controverse, vooral in Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Zwarte Pieten in Amstelveen


Sinterklaas, of Sint-Nicolaas is een mythische figuur met legendarische, historische en folkloristische oorsprong op basis van Sinterklaas. Andere namen voor de figuur van De Sint zijn: de Goedheiligman, de Goede Sint, Saint-Nicolas in het Frans; Sinteklaas in het Fries en Kleeschen of Zinniklos in het Luxemburgs. Sinterklaas wordt jaarlijks gevierd met het geven van geschenken op 5 december, de avond voor Sinterklaas'verjaardag in Noord-Nederland en op de ochtend van 6 december, het sinterklaasfeest zelf, in de (katholieke) zuidelijke provincies, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk (Frans-Vlaanderen, Lorraine en Artois). Hij is ook bekend in het grondgebied van de voormalige Nederlandse koloniën, waaronder Aruba, Bonaire en Curaçao.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.