Bijgewerkt: 9 december 2024

Sinterklaas is weer in Amstelveen aangekomen

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveen
16-11-2024

Op zaterdag 16 november 2024 was de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland. Hij koos deze keer Vijfheerenlanden (Vianen) uit om als eerste te bezoeken. De stoomboot kwam vanuit de richting van de A2 en meerde om 12.00 uur aan in de Passantenhaven in Vianen. Burgermeester Sjors Fröhlich ontving Sinterklaas hem hartelijk met natuurlijk heel veel kinderen die allemaal met smart hebben gewacht om hun schoen te zetten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

De Pepernotenfabriek komt aangereden op de Van der Hooplaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Gelukkig is er een vrolijke Piet die de wachtende kinderen blij maakt en zegt dat Sint er bijna is

Sint kwam daarna meteen naar Amstelveen
Sinterklaas kwam op zaterdag 16 november 2024 meteen vanuit Vianen naar Amstelveen. Het was een bewolkte dag met dreigende luchten en een temperatuur van 9 graden. Het voelde kouder vanwege de gure snijdende wind. Zelfs Sinterklaas moest een dikke warme mantel aantrekken, want op zijn paard 'Ozosnel' zat hij hoog, waardoor hij nog meer wind voelde. Ondanks de kou stonden langs de route heel veel kinderen. Het was voor de verschillende drumbands lang lopen en ook voor de redactie. Jarenlang stonden zij op het Stadsplein Sint en de Pieten op te wachten, maar deze keer volgden zij de Sinterklaasoptocht vanaf de Van der Hooplaan, Lindenlaan, Keizer Karelweg, Handweg, Dorpsstraat, Amsterdamseweg, Molenweg, Graaf Aelbrechtlaan, Rembrandtweg, maar niet echt mee op het Stadsplein, zoals vroegere jaren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

De steelband Tavenu speelt meezing sinterklaasliedjes

Onderweg kregen de kinderen van de grote en kleine pieten zakjes pepernoten en andere lekkernijen toegestopt en daar was iedereen erg blij mee. Veel kinderen hadden een sint of pietenpakje aan, maar de meesten hadden een echt mooi gekleurde pietenmuts op.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Nieuw is dat er ook glutenvrije pieten meeliepen, voor velen wel zo plezierig, want nu kunnen ze ook pepernoten eten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Als eerste kwam de drum en showband uit Laren voorbij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Ook een stinkende TT Ford brandweerwagen uit 1927 rijdt in de stoet mee

De redactie verliet de Van der Hooplaan en fietste vlug naar de Amsterdamseweg,
waar op het viaduct een goed zicht was op de stoet




Een korte video van de optocht aan de Van der Hooplaan en Amsterdamseweg tot aan het Stadshart
Vanaf het Stadshart is onderaan de reportage te bekijken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

En ook hier komt als eerste de Drum en Showband uit Laren aan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Deze Piet wandelde over de 'evenwichtsbalk' het viaduct van de A9


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Zoals altijd zijn de dames van de EHBO ook weer present


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

De steelband Tavenu speelt gewoon door ondanks de hobbels in de weg

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Een grote brandweerwagen toetert om de weg vrij te maken met het oude beestje er achteraan

Ondertussen was het op het Stadsplein een drukte van jewelste, waar de lenige pieten en zangpieten de kinderen bezighielden met liedjes. Toen zij vertrokken nam de Amstelveense Hoofd Piet, Ernst-Jan het over en liet de kinderen regelmatig heel hard Sinterklaas roepen, in de hoop dat hij wat sneller zou komen. Tegen de tijd dat de Sint zou arriveren verschenen op het Stadsplein de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens burgemeester en de kinderburgemeester Velorisa. En eindelijk kwam de Sint op zijn paard het Stadsplein op en werd hartelijk welkom geheten door de burgemeesters en de honderden kinderen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

En daar is dan eindelijk Sinterklaas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Honderden ouders met kinderen staan te wachten op het Stadsplein tot Sinterklaas komt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Zingende en dansende en sportieve pieten houden de wachtende kinderen bezig met liedjes en dansjes

Voordat de gebruikelijke toespraken werden gehouden, liep Sint langs de hekken om de honderden kinderen persoonlijk te begroeten, een hand en een aaitje te geven. Toen mocht hij het podium betreden en werd er samen met hem nog een lied gezongen. Het was weer een gezellige Sinterklaasintocht.

Waar komt het feest van Sinterklaas ook weer vandaan?
Sinterklaas is de Nederlandse naam voor een populaire figuur gebaseerd op de historische Nicolaas van Myra. Hij is de hoofdpersoon van een kinderfestival dat in Nederland op 5 december, in België en in veel voormalige Nederlandse koloniën op 6 december wordt gevierd. Hij draagt de kleding van zijn bisschop, een rode rookmantel en een bisschopsstaf. Zijn metgezel is traditioneel de Zwarte Piet. De naam zwarte piet mag sinds een aantal jaren niet meer worden gehanteerd.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Burgemeester Tjapko Poppens en Velorisa de kinderburgemeester heten Sinterklaas welkom in Amstelveen.....


Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

..... en nemen hem mee naar het podium waar voor de Sint wordt gezongen

Veel tradities gaan terug tot Sinterklaas van Myra, wiens sterfdag 6 december is. Oorspronkelijk werd Sint-Nicolaas alleen in het Oosten gevierd. In de 13de eeuw werd besloten dat zijn naamdag ook in het Westen een belangrijke feestdag moest worden. De traditie van het Sinterklaasfeest bestaat in Nederland al sinds de 15de eeuw. Aanvankelijk vond dit gebruik in de kerk plaats als offer aan de armen. Uit archieven blijkt dat er sinds 1427 op pakjesavond, op 5 december, schoenen in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht worden geplaatst. Rijke Utrechters stopten muntjes in de schoenen zodat de armen dit offer de volgende dag, de officiële sterfdag van Sinterklaas, zouden ontvangen. In andere steden werd op deze dag veel gedaan voor de armen. Vanaf de 16de eeuw zijn beschrijvingen bekend van kinderen die thuis hun schoenen opzetten.

Na de Nederlandse opstand tegen Filips II van Spanje probeerden kerkelijke kringen het Sinterklaasfeest af te schaffen omdat het te veel heidense en katholieke elementen bevatte. Het festival was echter zelfs onder de overwegend protestantse bevolking al zo populair geworden dat deze inspanning weinig succes had. In de 17de eeuw legde schilder Jan Steen de Sinterklaasavond vast in twee beelden. Hierop is ook duidelijk te zien wat er in de kinderschoenen zat: taarten, snoep en speelgoed.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Vanaf het dak van de parkeergarage is te zien hoe druk het op het Stadsplein is

Volgens de overlevering reist Sinterklaas ieder jaar vanuit Spanje per stoomboot, meestal Pakjesboot 12. De komst van Sinterklaas en zijn entourage naar Nederland is nu de officiële startdatum van de Sinterklaasperiode. Sinds 1934 wordt in Amsterdam jaarlijks de intocht van Sinterklaas gevierd. De aankomst vindt plaats in november op de eerste zaterdag na Sint-Maartensdag, ongeveer drie weken voor de feestdag, en wordt jaarlijks uitgezonden op de Nederlandse televisie. Elk jaar mag een andere stad de hoofdintocht organiseren. In België is Antwerpen het belangrijkste aankomstpunt. Andere steden met de mogelijkheid om een schip aan te leggen, organiseren hun eigen aankomsten.


De reportage in het Stadshart van 1 Amstelveen


Lees ook nog het verhaal van Zwarte Piet



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.