Bijgewerkt: 29 maart 2024

Sinterklaas komt met een zeer zware storm

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
04-12-2013

Donderdag 5 december 2013 is storm en zware windstoten.

Morgenochtend neemt de bewolking van het noordwesten toe en in de middag gaat het regenen. Later in de middag wordt de regen gevolgd door buien, mogelijk met onweer, hagel en natte sneeuw. De middagtemperaturen liggen tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee.

De zuidwestenwind draait in de middag naar het westen en neemt landinwaarts toe naar krachtig tot hard, in de kustprovincies naar hard tot stormachtig. Langs de kust staat een westerstorm, 9 Bft en in het Waddengebied komt een zware storm te staan, 10 Bft. In de middag en eerste helft van de avond komen er boven land zware windstoten voor van 75-100 km/u, in de kustprovincies zware windstoten van 100 tot 120 km/u. In het Waddengebied mogelijk tot 130 km/u.

cycloon Amstelveen
(Bron Google Earth - 2013)

Op de screenshot van Google Earth, gemaakt op 4 december 2013 20 uur 38 is goed te zien, wat wij op 5 december kunnen verwachten, een grote cycloon met een staart van meer dan 5000 km. Afhankelijk van het gebied, waar ze ontstaan heten ze hurricanes (Caribisch gebied), of tyfonen (Stille Oceaan)


Het hoogtepunt van de wind valt tijdens de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. In de loop van de avond neemt de wind slechts langzaam in kracht af. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Eerst enkele winterse buien en nog een stevige wind. In het weekeinde overgang naar een rustiger en droog weertype. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden en later neemt in de nachten de kans op lichte vorst toe.

Bft?

De schaal van Beaufort / boʊfərt / is een empirische meetmethode die windsnelheid meet, waargenomen tijdens omstandigheden op zee, of op het land. D volledige naam is de Beaufort windkracht schaal, maar het is een maat voor de windsnelheid en niet die van in de wetenschappelijke zin.

De schaal werd in 1805 bedacht door Francis Beaufort (later admiraal Sir Francis Beaufort), een Ierse Koninklijke Marine officier, terwijl het dienen op HMS Woolwich. De schaal die naam van Beaufort draagt, had een lange en complexe evolutie van de vorige werk van anderen,  waaronder Daniel Defoe de eeuw er voor. In de vroege 19e eeuw, marine officieren hadden regelmatig weerwaarnemingen, maar er was geen standaard schaal en dus konden ze zeer subjectief zijn. Beaufort is in geslaagd het standaardiseren van de schaal.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.