Bijgewerkt: 7 september 2024

Situatie bij bussluis aan de Noorddammerlaan Bovenkerk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-07-2024

Een maand geleden is de bussluis op de Noorddammerlaan in Bovenkerk aangepast op verzoek van Connexxion, de concessiehouder van het openbaar vervoer in Amstelveen. Met ingang van 21 juli 2024 rijdt lijn 171 met elektrisch materieel in plaats van dieselmaterieel. Omdat de elektrische bussen niet schadevrij over de bussluis konden rijden, is de gemeente gevraagd om de bussluis te verlagen- meldt het College B en W Amstelveen.

Het alternatief van Connexxion was tijdelijk een andere route te rijden met buslijn 171 via Salamander en Zetterij. In het belang van de reiziger en een eenduidige lijnvoering hebben we besloten de bussluis aan te passen, zodat Connexxion de reguliere route kan blijven rijden. We geven u graag een update over de huidige situatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De bussluis aan de Noorddammerlaan-Legmeerdijk, ter hoogte van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk in september 2022

Overtredingen. Sinds de verlaging van de bussluis ontvangen wij signalen dat veel automobilisten het inrijverbod negeren en de bussluis toch passeren. De bussluis ligt er niet voor niets. In 2021 heeft de gemeente een knip voor doorgaand verkeer aangebracht op de route Noorddammerlaan-Legmeerdijk met als doel de leefbaarheid en verkeersveiligheid in heel Bovenkerk te verbeteren. Om de mogelijkheid voor Connexxion te behouden deze route te blijven bedienen is ervoor gekozen om de knip met een bussluis uit te voeren. Voor overig gemotoriseerd verkeer is deze route dus verboden. Gezien de technische staat van de Noorddammerlaan (betonplaten in plaats van asfalt) hebben we gekozen voor een enigszins afwijkend type bussluis.

Handhaving en versneld cameratoezicht

De gemeente neemt een aantal maatregelen om deze ongewenste situatie te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen. Per direct is de handhaving bij de bussluis geïntensiveerd. Team handhaving neemt de bussluis dagelijks mee in haar routes en is meerdere keren per dag aanwezig. Bij overtredingen wordt direct een boete uitgeschreven. Verder gaan we zo snel als mogelijk cameratoezicht invoeren om overtredingen te constateren op momenten dat handhaving niet aanwezig is. Automobilisten die het toegangsverbod negeren ontvangen thuis de boete. Voor het plaatsen van gemeentelijke handhavingscamera's is toestemming van het Openbaar Ministerie nodig.

Verkeersluw verblijfsplein. Een aantal belanghebbenden heeft een hoger beroep ingesteld bij de rechtbank tegen het aanbrengen van een knip in de doorgaande route door Bovenkerk. Tot op heden heeft de rechtbank nog geen zittingsdatum doorgegeven. In afwachting hiervan is de gemeente, ongeacht de uitkomst van het hoger beroep, reeds begonnen aan een aantal inrichtingsschetsen van de buitenruimte in de bocht van de Noorddammerlaan en de Legmeerdijk, tussen Silversant, de ingang naar het Amsterdamse Bos en de St. Urbanuskerk. Bij alle varianten ligt de nadruk op het verbeteren van de verblijfskwaliteit van het gebied en het creëren van een verkeersluw verblijfsplein, waarin de bussluis op zo'n wijze wordt geïntegreerd dat het passeren van auto's niet meer mogelijk is.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.