Bijgewerkt: 18 mei 2024

Skim-apparatuur ontdekt in het Stadshart Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen / Politie Amsterdam-Amstelland
06-07-2011

De afgelopen week 26-2011 is er skim-apparatuur aangetroffen op een parkeermeter in het Stadshart van Amstelveen - meldt de gemeente Amstelveen in haar wekelijkse nieuwsbrief. Wees dus waakzaam en bel de politie, als u iets verdachts ziet.

Politie waarschuwen

Als u skim-apparatuur aantreft, moet u direct de politie waarschuwen via het alarmnummer 112. Als u vermoedt, dat uw betaalpas is geskimd, bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.

Wat is skimming?

Skimming betekent afromen in het Engels en betekent eigenlijk creditcard fraude. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik “bewerkt”, zodat een klant die een transactie verricht niet merkt, dat zijn gegevens gekopieerd worden.

Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat, dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.

Het doel van de criminelen is, om goederen te verkrijgen zonder te betalen, of ongeoorloofde gegevens verkrijgen van een rekening. Bij creditcardfraude wordt vaak ook identiteitsdiefstal gepleegd.

Tegenmaatregelen

-Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer, dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

-Check het banksaldo zeer regelmatig (online). Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

-Wissel de betaalpas dan in voor een slimme pas met een smart chip. Maar helaas niet alle winkeliers hebben de nieuwe betaalautomaten, die de smartchip accepteren, dus vele betalingen gebeuren nog steeds via de magneetstrip.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.