Bijgewerkt: 25 juni 2024

Skimmers in Groenhof

Nieuws -> Politie

Bron: Webwereld / Wikipedia / Gemeente Amstelveen
31-07-2008

Het Albert Heijn filiaal in Groenhof is op zaterdag 19 juli 2008 het slachtoffer geworden van skimmers- meldt Webwereld. Vele pinpassen werden gekloond en bankrekeningen geplunderd. Voordat de banken Fortis en Rabobank de rekeningen hebben geblokkeerd, werden tienduizenden euro’s van de rekeningen afgeschreven en in Roemenië weer opgenomen.

Volgens Ultrascan Advanced Global Investigations, komen de meeste pinautomaat krakers uit Oost-Europa, vooral uit Roemenië. Het zijn kleine groepen, die van stad naar stad trekken en meestal verouderde apparaten kraken. Eerder werd een AH winkel in Breda door skimmers geplunderd.

AH Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Winkelcentrum Groenhof met het filiaal van Albert Heijn


Wat is skimmen?

Skimming betekent afromen in het Engels en het is oorspronkelijk een zeer snel leesproces, waar de zinnen op een pagina snel worden gelezen en van de inhoud een analyse wordt gemaakt.

Kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens.

Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik “bewerkt”, zodat een klant die een transactie verricht niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden. Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.

Tegenmaatregelen

-Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

-Check het banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

-Als 'smart chips' beschikbaar komen, wissel de pas dan in voor een slimme pas (smart chip).

Adviezen voor ondernemers

-Overleg met de leverancier of een ander type pinautomaat geleverd kan worden die uitgerust is met technologie welke waarschuwt bij ‘skiminbraken’

-Overweeg een andere leverancier indien uw huidige dit niet kan leveren;

-Merk of verzegel uw pinapparatuur;

-Controleer de kassaomgeving op mogelijke plaatsing minicamera’s;

-Berg de automaat na sluitingstijd op in de kluis, of beveiligde ruimte;

-Bestudeer uw apparatuur en controleer dagelijks of er iets aan veranderd is;

-Stel het apparaat buiten gebruik bij vermoeden van manipulatie;

-Wantrouw mensen die veel interesse hebben voor uw kassaomgeving;

-Neem contact op met de politie zodra u het niet vertrouwtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.