Bijgewerkt: 21 september 2021

Slipjacht 2014 in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Jachtvereniging Soestdijk
10-03-2014

Op zaterdag 15 maart 2014 organiseert de Jachtvereniging Soestdijk in samenwerking met het Amsterdamse Bos weer haar sinds 1975 jaarlijkse terugkerende slipjacht in het Amsterdamse Bos. De slipjacht is een dier- en natuurvriendelijke nabootsing van de oorspronkelijke Engelse vossenjacht. De vos wordt vervangen door een bundel lappen, gedrenkt in vossenurine, die over de grond wordt voortgesleept door een “sliptrekker”.Deze persoon trekt een spoor volgens een grote zig-zaglijn langs de ruiterpaden in het bos. De meute jachthonden van de vereniging, ca. 40 Kerry Beagles, worden op dit spoor gezet en volgen gezamenlijk in hoog tempo en al luid blaffend hun neus. De ca. 30 aanwezige leden van de vereniging, gekleed volgens traditionele Engelse regels in rode jachtkostuums, volgen op hun beurt de honden over de ruiterpaden, waar voor de gelegenheid hindernissen van boomstammen en hekwerken zijn gebouwd. Natuurlijk is de spectaculaire waadplaats in het zuidelijk deel van het bos opgenomen in het traject. De jacht is uitgezet in 3 runs van ieder ca. 5 km., afgewisseld met pauzes om zowel mens als dier op adem te laten komen.

Voor de jacht in het Amsterdamse Bos wordt om 13.00 uur verzameld in het restaurant “Mangerie” van de Amsterdamse Manege, Nieuwe Kalfjeslaan 25. De presentatie van de honden en de inzet van de eerste run is om 14.00 uur in de buitenbak van de manege. Om ca. 15.30 uur voert de jacht door de bekende waadplaats. Tegen 16.00 uur vindt de jacht zijn einde in de arena nabij de manege met de “kill”, waarbij de honden als beloning een koeienpens krijgen. Na afloop wordt nog gezellig nagesproken in de Manegerie.

De jacht is prachtig te volgen op de naast de route gelegen fietspaden (op de fiets dus). Met de auto is slechts een klein stukje langs de Bosrandweg te volgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.