Bijgewerkt: 31 maart 2023

Sloop van drie flats aan de Europarei gaat door

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Conchita Willems / Gemeente Uithoorn
29-05-2012

Uithoorn - Begin oktober 2011 is begonnen met de laatste fase van het project 'herinrichting buitenruimte Europarei'. De verwachting is, dat in 2012 de werkzaamheden worden afgerond. Deze laatste fase bestaat uit drie onderdelen, namelijk: Opnieuw inrichten van de ruimte rond de Straatsburgflat, De Gasperiflat en de Churchillflat. Opnieuw inrichten van de weg Europarei en de aangrenzende berm en opnieuw inrichten van een deel van de Arthur van Schendellaan (het niet geasfalteerde deel).

Er is nu duidelijkheid gekomen over het integrale plan voor de Europarei. Donderdagavond 24 mei 2012 stemde de gemeenteraad van Uithoorn in met het plan. Met dit besluit gaat de raad mee met wooncorporatie Eigen Haard, die de flats wil slopen. Eigen Haard heeft trouwens nog geen plan voor herhuisvesting en gaat daar nu mee beginnen.

In december 2011 werden nog 496 handtekeningen van de huishoudens uit de 6 al gerenoveerde flats in de buurt van de flatcomplex Europarei aan Dagmar Oudshoorn, de burgemeester van Uithoorn overhandigd. Hiermee ondersteunden zij de huishoudens van de 3 met sloop bedreigde flats in hun woonwensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% van die huishoudens in hun appartement willen blijven wonen.

uithoorn Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

De gemeenteraad vergadert in Uithoorn op 24 mei 2012


Persbericht gemeente Uithoorn op vrijdag 25 mei 2012: ,,We begrijpen, dat een aantal bewoners moeite heeft met deze beslissing en dat er voor hen een onzekere periode aanbreekt. De bewoners van de Straatsburg-, Churchill en De Gasperiflat kunnen in ieder geval tot 2015 in hun woning blijven wonen. Eigen Haard onderhoudt de drie flats vanzelfsprekend tot de sloop en we voeren al het noodzakelijk onderhoud uit” aldus Jan van den Berg Jeths van Eigen Haard in een persbericht van de gemeente Uithoorn.

uithoorn Amstelveen
(Foto C. Willems - 2012)

De gemeenteraad vergadert in Uithoorn op 24 mei 2012


‘Snelle acties’

De gemeente begint op haar beurt met de uitvoering van enkele ‘snelle acties’. Daarbij horen onder meer het opknappen van het pad bij ’t Buurtnest en Straatsburgflat, de organisatie van taalcursussen en het organiseren van een vrouwenontmoetingsplek. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de plannen, - meldt de gemeente Uithoorn.

Opmerking bewoonster van een gedupeerde flat, Conchita Willems:

“Het blijft een diepe schande, dat de 3 flats gesloopt gaan worden. Als bewoners is het ondoenlijk gebleken te strijden tegen het grote geld en de macht van ... Het is een schande, dat in deze tijd van economische crisis, waarin en de gemeenten en de private bedrijven en corporaties er financieel heel slecht voor staan, toch nog dit soort kapitaal vernietigende plannen voorgesteld en gekozen worden door machthebbers.

Er is al zo weinig sociale woningbouw beschikbaar en de flats zijn heel goed op te knappen. Hoe die vele honderden mensen een herhuisvesting aanbieden, daar is geen garantie gegeven alleen het onderzoeken van ... Van een sociaal beleid is totaal geen sprake, het geld regeert.

,,We begrijpen, dat een aantal bewoners moeite heeft met deze beslissing en dat er voor hen een onzekere periode aanbreekt" aldus persbericht update vrijdag. Voel me zo verdrietig bij deze woordkeus: 80 % van 381 huishoudens wil gewoon in hun flat blijven wonen en niet weg. Dat zijn dus 300 huishoudens.

Dat mag je toch niet "een aantal" noemen? Het zijn er honderden. De grote meerderheid is dat. Liefde in begrip, daar is behoefte aan voor onze 300 huishoudens in Europarei ~ Uithoorn ...”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.