Bijgewerkt: 3 december 2022

Smombie bord onthuld bij het Keizer Karel College in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb/Veilig Verkeer Nederland
04-09-2017

Op maandagochtend 4 september 2017 werd door Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer en mevrouw drs. Elisabeth Pels Rijcken rector van het Keizer Karel College een zogenaamd smombie - (smartphone zombie) bord onthuld. Dit is geplaatst op de kruising van de straat Elegast en het Zwarte Pad (Kazernepad) welke dagelijks door honderden leerlingen wordt gepasseerd op hun fiets met een smartphone in hun hand. (Een zombie is een dood lichaam van een mens, dat op de een of andere manier weer opgestaan is uit de dood.)

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Cor Maas adviseur Verkeerseducatie van de gemeente Amstelveen, vertelt over het doel van het smombiebord bij KKC: ongelukken voorkomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Cor Maas adviseur Verkeerseducatie en mevrouw drs. Elisabeth Pels Rijcken rector van het Keizer Karel College, luisteren naar het verhaal van Nico van Hasselt (1924) voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling Amstelveen Amstelland. Volgens hem kopiëren de jongeren gewoon het gedrag van hun ouders die eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven


In Duitsland is Smombie in 2015 uitgeroepen tot het 'jeugdwoord van het jaar'. Het woord, een verkorting van Smartphone en Zombie en duidt op iemand die met zijn telefoon bezig is en hierdoor geen oog meer heeft voor wat er om hem heen gebeurt. 'Vooral in het verkeer is smombiegedrag een probleem en heeft zulk gedrag overal ter wereld al tot diverse ongelukken met dodelijke afloop geleid. In de Duitse steden Keulen en Augsburg zijn daarom led-lichtjes in het wegdek aangebracht die rood knipperen als het gewone stoplicht op rood staat, zodat het rode signaal binnen het gezichtsveld van de smartphonezombie valt' – meldt een bericht van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Fietsen en autorijden met gebruik maken van een smartphone is zeer gevaarlijk in het drukke verkeer en vaak hebben de verkeerdeelnemers geen aandacht voor hun omgeving, omdat ze zich op hun smartphone richten.

In 2014 had China meer dan 500 miljoen smartphone-gebruikers en meer dan de helft van hen heeft een telefoonverslaving. In Chongqing een belangrijke stad in Zuidwest-China, bouwde de overheid een speciale mobiele-telefoon stoep, die de gebruikers van de telefoon en de niet-mobiel telefoongebruikers scheidt. In Hongkong worden ze dai tau juk genoemd (de hoofd naar beneden-stam). Deze stamleden zien wij ook vaak in de metro, of in de bus, waar ze geobsedeerd naar hun telefoon staren, zonder dat ze naar omhoog kijken. In het verkeer als deelnemer met de smartphone in de hand is natuurlijk een andere verhaal.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De leerlingen van KKC staan klaar met hun fiets, om met hun smartphone het verkeerde gedrag te demonstreren en achteraf blijkt dat niet zo moeilijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Vlnr.: Huisarts Nico van Hasselt voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling Amstelveen Amstelland, Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer, mevrouw drs. Elisabeth Pels Rijcken rector van het KKC en Cor Maas adviseur Verkeerseducatie van de gemeente Amstelveen op 4 september 2017 tijdens de onthulling van het Smombie bord.


Veilig Verkeer Nederland heeft ook aandacht voor dit verschijnsel en is zelfs een campagne gestart om aandacht te vragen voor dit probleem. 'Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone'. Dat is de boodschap van de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin automobilisten en fietsers worden gewezen op de risico's van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer. Het gebruik van de smartphone is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er in Nederland minstens 8 miljoen smartphones in gebruik.

Tijdens de campagne, die het hele najaar loopt, worden verkeersdeelnemers onder meer via radio en televisiespots, mottoborden en andere communicatiemiddelen gestimuleerd handmatig gebruik van smartphone achterwege te laten als ze aan het rijden zijn. Ook Veilig Verkeer Nederland en de telecomproviders, T-Mobile, KPN en Vodafone vragen hier aandacht voor. Bezoek ook de campagnewebsite Onderweg Ben Ik Offline

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De foto bewijst, dat de leerlingen ervaren smartphone gebruikers zijn tijdens het fietsen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het gloednieuwe Smombiebord naast het KKC


Wist je dat?

-           10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt?

-           Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?

-           Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot?

-           Vooral binnenkomende berichten een grote verleiding vormen?

-           Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen, dat je geen notificaties binnen krijgt door bijvoorbeeld je telefoon op stil, of offline te zetten?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.