Bijgewerkt: 27 juni 2022

Sneeuwruimen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
24-12-2010

Op vrijdagmiddag 24 december 2010 kreeg de redactie van Amstelveenweb een interessant telefoontje, namelijk dat drie wethouders en drie werkloze jongeren van Amstelveen zouden gaan sneeuwruimen in Groenhof.

Na een kwartiertje voorzichtig rijden op de vreselijk ijzige wegen van de stad, was bij aankomst in Groenhof duidelijk zichtbaar, waar de gemeentelijke ploeg sneeuwruimers aan het werk was. Met het behulp en de instructies van professionele krachten van de gemeente Amstelveen, werden een paar straten en bruggen rond het winkelcentrum sneeuw- en ijsvrij gemaakt.

Groenhof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Actievoerders in Groenhof vlnr: opzichter John Dukker, sneeuwwerkers Marjolein, Rahel, Ivana en wethouder Herbert Raat


Dit gebeurde, omdat de Amsterdamse VVD-gemeenteraadsfractie het een slechte zaak vond, dat de sneeuw nog steeds voor zoveel overlast zorgt. Vooral op fietspaden ontstaan levensgevaarlijke situaties, doordat de sneeuw zich hier ophoopt en fietsers tussen de auto’s gaan fietsen, of op de rijbaan ten val komen.

Omdat het sneeuw ruimen en strooien een enorme klus is, is hier volgens de liberalen, een rol weggelegd voor bijstandsgerechtigden. VVD-woordvoerder Openbare Ruimte Maurice Piek: “Bij deze extreme weersomstandigheden zou dag en nacht gestrooid en geruimd moeten worden. Als de mankracht daarvoor niet beschikbaar is, moet naar alternatieven worden gezocht.”

Groenhof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouder Herbert Raat werkt ook keihard mee


De liberalen van de VVD-Amsterdam, pleiten er ook voor om de plicht “de eigen stoep sneeuwvrij maken”, weer in te voeren. Zo gezegd, zo gevolgd in Amstelveen, want VVD wethouder Herbert Raat heef het idee opgepikt en ook nog uitgevoerd.

De wethouder zei het volgende: “Overal ligt nu natuurlijk sneeuw en voor de mensen is het lastig om er over heen te lopen. De vorige week hoorden wij, dat in Amsterdam werklozen werden ingezet. Vervolgens heb ik de wethouders John Levie (BBA) en Jan-Willem Groot (CDA) een mailtje gestuurd, of wij dit misschien ook hier kunnen regelen.”

“De wethouders waren heel enthousiast en wij hebben gekeken, of we mensen uit de bijstand konden krijgen. Uiteindelijk hebben we 10 mensen gevraagd en zijn er 3 komen opdagen, alle drie dames!. Dat er maar 3 zijn gekomen vind ik een beetje jammer moet ik eerlijk zeggen, maar ik ben ook heel blij met deze drie!”

“Wij hebben samen met de opzichter gladheidbestrijding en chauffeur John Dukker gesproken en hij zei, dat als wij 30 man hebben, we dan met ploegjes van vijf mensen heel veel in Amstelveen kunnen doen. Dat zie je hier ook, het is mooi schoon. In Amstelveen hebben wij ongeveer 800-1000 bijstandgerechtigde mensen en wat mij betreft, moeten wij dit veel vaker doen; laten wij elkaar helpen.”

Groenhof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Gelukkig is een gemotoriseerde sneeuwveger van de gemeente aanwezig


“Het is hier heel leuk, wij kregen heel veel leuke reacties, maar ook oliebollen, snoep en wafels werden aangeboden. Iedereen is dol enthousiast over deze actie. Dus het kan prima in Amstelveen! In Amsterdam hebben ze het zogenaamde “First Work” project en het betekent: ‘gewoon aan de slag’.In Amstelveen hebben wij een ander beleid, een soort duurzame re-integratie, maar volgens mij gaat het er om, dat mensen aan de slag kunnen. De mensen hier in Groenhof vinden de actie erg leuk en wat mij betreft, de volgende keer geen drie, maar een man of 30 en iets minder vrijblijvendheid! Want deze mensen staan hier in de sneeuw en de anderen zitten lekker bij de kachel.

Groenhof Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouder Herbert Raat vertelt over het nieuwe werklozenproject van Amstelveen


Dat is heerlijk, maar iedereen kan ook even de handen uit de mouwen steken en het is nog ontzettend prettig ook. Toen ik hier vanochtend om 11 uur naar toe reed, dacht ik ook – nou-, maar als je eenmaal hier staat, is het is hartstikke leuk. John Levie en Jan-Willem Groot hebben ook geholpen, maar ze moesten nu naar een vergadering en ze komen later nog terug. Helemaal goed!” – sloot wethouder Raat zijn anti sneeuw pleidooi.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.