Bijgewerkt: 22 januari 2025

Snorscooters van het fietspad ook in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: John Levie
09-01-2014

levie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder John Levie (BBA) schrijft erover op zijn weblog


'Snorscooters van fietspad' kopten landelijke kranten naar aanleiding van een uitspraak van burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Eerder al deed mijn Amsterdamse collega Eric Wiebes de nodige uitspraken over de overlast door (snor)scooters. Ik sta vierkant achter de initiatieven van Amsterdam om de verkeersonveiligheid, veroorzaakt door (snor)scooters, waar mogelijk te verminderen.

Want als je de zaken op een rij zet is het eigenlijk te gek voor woorden: zowel lokaal als landelijk wordt er heel veel gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten en letselschade te verminderen, maar scooterrijders blijven daarbij helaas nog buiten schot. En dat, terwijl in Amsterdam scooters, slechts 1 procent van de verkeersdeelnemers, verantwoordelijk zijn voor 16 procent van de ongelukken, al dan niet met soms zwaar persoonlijk letsel.

scooter Amstelveen
(Foto Ronald van Doorn - 2009)

Vaak gaat er ook vreselijk mis met de scooterrijders op de weg. Hier een scooter na een zwaar ongeval aan de kruising van Bovenkerkerweg/Poortwachter in Amstelveen in 2009. Een jongen op een scooter werd daarbij geschept door bus 142


Laten we vooral niet denken, dat alle scooterproblemen bij de gemeentegrens van Amsterdam ophouden en dat in Amstelveen de scooterwereld er veel rooskleuriger uit ziet, want ook in Amstelveen geldt:



  • Snorscooters zijn breder dan fietsen en hebben daardoor bij het passeren vaak (te) weinig ruimte; veel fietspaden zijn vaak simpelweg te smal voor de combinatie van fiets en snorscooter.

  • Snorscooters hebben een te groot snelheidsverschil ten opzichte van de gewone fietser

  • Snorscooters geven de berijder vaak een onterecht “king of the road” gevoel  ten opzichte van de fietser

  • Er is voor berijders van snorscooters geen helmplicht, ondanks dat ze al gauw 30 kilometer rijden, met alle kans op hoofdletsel bij een ongeval; raar als je bedenkt dat racefietsers bij zo een snelheid wel een helm dragen

  • Snorscooters zijn vaak ontdaan van hun snelheidsbegrenzer, soms met hulp van een “vakhandelaar” die hiervoor gek genoeg niet strafbaar is

  • Scooters zijn vaak voorzien van opvoersets, soms met hulp van een “vakhandelaar” die hiervoor gek genoeg niet strafbaar is

  • De pakkans met en (snor)scooter is door gebrek aan mankracht beperkt

  • De sancties bij constatering van gerommel aan de afstelling van een (snor)scooter zijn niet afschrikwekkend genoeg


Al met al genoeg redenen om te pleiten voor een nieuwe regelgeving voor (snor)scooters en vakhandel, inclusief sancties die ook daadwerkelijk afschrikken. Dit alles, opdat het aantal ongevallen, vaak met afschuwelijk persoonlijk letsel, drastisch wordt verminderd. Dat daarbij snorscooters als gewone scooters worden behandeld, naar de rijbaan worden verwezen inclusief helmplicht, lijkt onontkoombaar.

Ik ben dan ook van mening, dat wij in Amstelveen, waar tussen 2012 en 2015 bijna € 12 miljoen in onze wegen, en in verkeersveiligheid in het bijzonder, wordt geïnvesteerd, de initiatieven van Amsterdam om de veiligheid van fietsers, voetgangers en berijders van (snor)scooters te verbeteren, moeten steunen.

En als de Europese en Nederlandse wetgeving wat betreft de uitstoot van brommers en scooters, net als bij auto’s en vrachtwagen, ook nog wordt aangescherpt, wordt het niet alleen een veiligere, maar ook nog een schonere wereld! Want volgens een onderzoek van de Fietsersbond en de Universiteit Utrecht stoten brommers en scooters met 2-takt motoren per seconde meer ultra fijn stof uit dan vrachtwagens, en twee keer zo veel als een gemiddelde auto…



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.