Bijgewerkt: 25 juni 2024

Sociaal koken project voor de ouders in de wijk Bankras-Kostverloren

Nieuws -> Informatief

Bron: Vita Amstelland
20-11-2017

In de wijk Bankras/Kostverloren zijn bewoners en professionals al een ruimte tijd bezig met het verminderen van de gezondheidsverschillen. Het project GIDS (Gezond In De Stad) heeft al meerdere activiteiten gestimuleerd, waardoor mensen bewuster zijn geworden van hun leefstijl, gewoontes en gebruiken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, ontmoeten van andere mensen, andere kijk ontwikkelen op wat gezond is, dat staat in GIDS centraal. Onlangs welzijnsorganisatie Vita Amstelland is gestart met het project Sociaal koken voor de ouders uit de wijk.

Hierbij verzamelen de ouders van drie basisscholen uit de wijk, op woensdagochtend op de basisschool Kindercampus King. Door kennis te maken met elkaars culturen, achtergronden d.m.v. koken groeit respect voor elkaar en ontstaat verbinding. Dit project wordt geleid door twee professionals, Dyane Stam (Vita Amstelland) en Maaike van den Busken (praktijk Kindergevoel). Zij verzorgen ook verschillende thema’s, waarover verteld en gepraat kan worden binnen deze ochtenden, ouders worden gestimuleerd met onderwerpen te komen, waar ze meer over willen weten, denk hierbij bijvoorbeeld aan opvoedvragen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Onlangs welzijnsorganisatie Vita Amstelland is gestart met het project Sociaal koken voor de ouders uit de wijk Bankras-Kostverloren


Zo was er op woensdagochtend 31 oktober 2017 naast het koken van een heerlijk Turks gerecht aandacht besteed met de ouders aan de kanjertraining die binnen de school wordt gegeven. Door via koken met ouders het gesprek aan te gaan blijkt een mooie manier om te horen, waar behoeftes liggen bij ouders, uiteraard gaan we ook met de ouders kijken naar de mogelijkheden van het invullen van deze behoeftes. Meerdere moeders zijn nu aan het wandelen, want samen wandelen is leuker dan alleen.

Daarnaast praten we binnen de groep in het Nederlands en dat is voor een aantal ouders ook een mooie manier om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Ook zijn er ouders die hebben aangegeven te willen leren fietsen om zo de wijk beter te kunnen ontdekken en om letterlijk verder te kunnen komen, ook daarvoor zijn we bezig om hiervoor een geschikte invulling te geven. Elke week worden gemaakte gerechten gedeeld met een klas binnen de scholen, of een andere instelling uit de wijk, de ouder die het gerecht heeft bedacht vanuit zijn of haar cultuur geeft dan een kort praatje over wat het is, waar het vandaan komt en hoe je eet smakelijk in de taal waar het gerecht vandaan komt zegt.

Iedere deelnemer krijgt de mogelijkheid om te groeien binnen zijn of haar behoefte of wens. En ook trots zijn op wat die bereikt, of op het gerecht die gelukt is of op het leren van een nieuw Nederlands woord. Kortom, het koken is eigenlijk maar een middel voor zoveel meer! Wilt u meer weten, of denkt u een bijdrage te kunnen/willen leveren voor dit initiatief dan kunt u e-mailen naar: Dyane Stam (Vita Amstelland) d.stam@vita-amstelland.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.