Bijgewerkt: 22 januari 2025

Sociale huisvesting moet toegankelijk zijn voor iedereen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
16-11-2011

Europarlement verwijst inkomensgrens sociale huur naar prullenbak

Het Europese Parlement heeft uitgesproken, dat sociale huisvesting toegankelijk moet zijn voor alle lagen van de bevolking. Daarmee zegt het Parlement feitelijk, dat de Nederlandse inkomensgrens van 33.614 euro te restrictief is.

Tegelijkertijd sprak het parlement zijn grote bezorgdheid uit over het (oude) beleid van de Europese Commissie, dat zegt dat sociale huurwoningen uitsluitend ten goede mogen komen aan kansarme personen of groepen. Volgens het Europarlement staat een dergelijke nauwe interpretatie haaks op het hogere doel van sociale mix en universele toegang.

Toegang tot sociale huur moet niet worden beperkt

De Nederlandse Woonbond is zeer verheugd over deze ontwikkeling. Het betekent dat ‘Brussel’ een verhoging van de Nederlandse inkomensgrens voor de sociale huursector van 33.614 euro niet zal tegenhouden. Niets staat minister Donner van BZK dus meer in de weg om met een nieuw voorstel voor een hogere inkomensgrens naar Brussel te gaan. Hij volhardt echter in zijn weigering de Motie Karabalut uit te voeren die dat van hem vraagt.

Donner miskent dat de Europese Commissie hiervoor de ruimte zal bieden. Ook blijft hij ontkennen, dat de inkomensgrens grote problemen geeft. Omdat men niet overtuigd is van Donner’s versie van de gang van zaken in Brussel, hebben verschillende Kamerleden van hem schriftelijke informatie daarover geëist. De Kamer wil pas verder met hem praten als deze informatie op tafel ligt.

Grote meerderheid in Europarlement

Deze uitspraak van het Europarlement is onderdeel van een resolutie die gisteren met een overweldigende meerderheid is aangenomen (met 488 stemmen voor, 134 tegen en 17 onthoudingen). Dat gebeurde op initiatief van de Duitse sociaaldemocraat Peter Simon. Het is de officiële reactie van het Europarlement op een nieuwe ontwerprichtlijn van de Commissie inzake Diensten van Algemeen Economisch Belang en staatssteun.

In de voorgestelde ontwerprichtlijn was het criterium van ‘kansarme groepen’ al komen te vervallen. De uitspraak van het Europarlement onderstreept daarbovenop nog eens dat een inkomensgrens voor sociale huur niet alleen onnodig, maar zelfs uitermate onwenselijk is.

Kamermeerderheid voor verhoging inkomensgrens

Vorige week tekende zich nogmaals een duidelijke meerderheid af in de Tweede Kamer voor verhoging van de inkomensgrens van 33.614 euro. Kamerlid Van Bochove sprak uit dat “het CDA, als Europa de ruimte geeft, er voorstander van is deze ruimte te gebruiken.” Eerder al hebben SP, GroenLinks, PvdA en PVV zich duidelijk uitgesproken voor verhoging van de grens.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.