Sociale huurwoningen duurder bij commerciële verhuurders
Nieuws -> InformatiefBron: Nederlandse Woonbond
05-09-2015
Sociale huurwoningen die door commerciële verhuurders, zoals particulieren, of beleggers, worden aangeboden zijn gemiddeld 10% duurder dan sociale huurwoningen bij corporaties, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Woonbond. Tegelijkertijd blijkt, dat de kwaliteit van de woningen er gemiddeld 10% slechter is. Minister Blok wil commerciële verhuurders de kans geven huren harder te laten stijgen dan corporaties, waardoor deze scheve verhoudingen verder worden uitvergroot. De Woonbond lanceerde op 2 september 2015 de actiesite meerbetalenvoorminder.nl, waar huurders de politiek kunnen oproepen om deze richting niet te kiezen. Binnenkort debatteert de Kamer over het voorstel van Blok.
(Bron Rijksoverheid - 2015)
Stef Blok, (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst
Met zijn plannen wijkt Blok af van het sociale huurakkoord tussen corporatiekoepel Aedes en de Nederlandse Woonbond. Zij spraken een maximaal toegestane huurstijging voor sociale huurwoningen af van gemiddeld 1 % boven inflatie. Blok wil een uitzondering maken voor commerciële verhuurders, zij mogen de huren met 2,5 % boven inflatie verhogen. ‘Huurders die nu al erg veel betalen worden hier de dupe van,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. ´Ze betalen al meer huur voor minder huis. Door de deur open te zetten voor hogere huurstijgingen wordt dit alleen maar erger.´
Voor een sociale huurwoning bij een commerciële verhuurder betaal je gemiddeld 549 euro, 54 euro meer dan bij een corporatie. De kwaliteit is, volgens het woningwaarderingsstelsel, dat de maximum prijs bepaalt, juist gemiddeld 11 punten minder waard. Dit komt neer op een kwaliteit van 56 euro minder. De Woonbond spreekt van een “meer voor minder-gat”, dat 110 euro in de maand bedraagt. In verhouding tot de corporatiesector betalen huurders 10% meer huur voor 10% minder huis. Door de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen komen huurders met een smalle beurs vaak terecht in deze duurdere woningen. Eén op de vier huurders met een laag inkomen geeft dan ook aan geen andere keus te hebben en daarom bij een commerciële verhuurder te huren.
Deze maand debatteert de Tweede Kamer over het plan van Blok. De Woonbond bundelt oproepen van huurders uit de commerciële sector om de Kamer ervan te overtuigen dat deze huurder ook beschermd moeten worden tegen torenhoge huurstijgingen. Lees ook: Rapport Meer huur voor minder huis (PDF 12 pagina’s)