Bijgewerkt: 27 juni 2022

Socratisch gesprek met Hella van den Elshout in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
17-09-2013

De Bibliotheek Amstelland komt met een boeiende workshop in drie delen, waarin de filosofische ambachten van Aristoteles en Socrates gecombineerd worden. Aan bod komen o.a. passages uit de vertaling van de Ethica van de filosoof Aristoteles, maar het blijft niet bij lezen alleen: men gaat ook zelf filosoferen via een socratisch gesprek.

Elshout Amstelveen
(Foto Bernice Siewe - 2013)

Filosofe Hella van den Elshout


Dit gebeurt vanuit het motto van de filosoof Socrates: ‘Een inzicht verwerf je niet door het voorgeschoteld te krijgen, maar alleen door er zelf over na te denken’. Tijdens het socratisch gesprek wordt de vraag ‘In hoeverre moet je je aanpassen?’ onderzocht. Aanpassen is nodig, in het werk, in de relatie, in de familie, in de cultuur of in andere situaties. Maar tot hoever en wanneer wordt aanpassen zelfbedrog?

Voorkennis is niet nodig, iedereen met geduld en volharding kan meedoen. Deelnemers krijgen hun eigen exemplaar van de Ethica van Aristoteles. De werkwijze van de filosoof Socrates, die geen boeken schreef, maar dialogen voerde, is in de vorige eeuw tot een werkbare methode ontwikkeld. Hella van den Elshout behoorde tot de pioniersgroep die deze methode eind jaren 1980 in Nederland tot ontwikkeling bracht.

Socratisch gesprek in 3 delen, bibliotheek Stadsplein. Vrijdag 27 september, vrijdag 4 oktober en vrijdag 18 oktober 2013 van 13.00 – 16.00 uur. Drie lessen van drie uur inclusief boek voor € 92,50. Pashouders € 88,50. Meer informatie is te vinden op de website van de bieb www.debibliotheekamstelland.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.