Bijgewerkt: 8 mei 2024

Specifieke noodfonds voor Amstelveense amateursportverenigingen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-07-2023

De gemeente Amstelveen gaat de gestegen energiekosten van amateursportverenigingen voor 2022 en 2023 eenmalig compenseren door de gemaakte energiekosten in 2019 te vergoeden. Hiermee loopt de gemeente vooruit op een regeling van het Rijk, waarbij gemeenten aanspraak kunnen maken op geld uit een noodfonds. Met de gemeentelijke uitkering worden de amateursportvereniging sneller gecompenseerd en voor het volledige bedrag.

De regeling staat open van 29 mei tot en met 15 september 2023. Binnen 13 weken na de sluitdatum van de aanvraagtermijn ontvangt de gemeente een besluit of de uitkering wordt toegekend. Voor deze specifieke uitkering is landelijk een budget van € 6 miljoen beschikbaar. Is het totaal aangevraagde bedrag hoger dan dit budget, dan wordt het budget evenredig over de ingediende aanvragen verdeeld. Dit betekent in het slechtste geval dat de compensatie pas medio december 2023 kan worden uitbetaald en voor een lager bedrag dan de aanvraag. Daarom gaan we in Amstelveen de amateursportverenigingen direct en voor 100% compenseren, zodat ze ook weten waar ze aan toe zijn. Voor iedere amateursportvereniging is de specifieke uitkering maximaal het bedrag van de energiekosten in 2019 (of seizoen 2018/2019).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zaalvoetbal-competitie voor scholieren op 21 maart 2018 in Amstelveen

'Wij hebben besloten om niet hierop te wachten en de amateursportverenigingen eenmalig direct en volledig te compenseren voor de gestegen energiekosten”, “De amateursportclubs hebben het geld nu nodig. Daarbij worden de verenigingen via de landelijke regeling waarschijnlijk slechts gedeeltelijk gecompenseerd. Met ons initiatief weten zij direct waar ze aan toe zijn' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Sport.

Landelijk noodfonds. Voor de landelijke regeling is een bedrag van €6.000.000 beschikbaar. Gemeenten kunnen tot 15 september 2023 een aanvraag indienen. Binnen 13 weken na de sluitingsdatum horen gemeenten of de uitkering wordt uitgekeerd. Bij toekenning van de aanvraag kan de compensatie in het slechtste geval pas half december 2023 worden uitbetaald.

Gemeentelijke regeling. Voor elke amateursportvereniging is de gemeentelijke tegemoetkoming in de energiekosten maximaal het bedrag van de energiekosten in 2019 of het seizoen 2018/2019 (vóór corona). De verenigingen hoeven hiervoor alleen de jaarafrekening van de energiekosten te overleggen. De gemeente heeft de amateursportverenigingen die in aanmerking komen inmiddels benaderd. Heeft een amateursportvereniging deze informatie gemist of zijn er nog vragen, dan kunnen zij een e-mail sturen naar noodfonds-samenleving@amstelveen.nl .

Amateursportverenigingen die een TEK-aanvraag (Tegemoetkoming Energie Kosten) hebben gedaan of nog gaan doen, komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke (en landelijke) tegemoetkoming.

Kosten. De uitkering aan de sportverenigingen loopt vooruit op de inkomsten uit de specifieke uitkering van het Rijk. Mocht er een lagere uitkering zijn dan de gemaakte kosten, dan is dit voor rekening van de gemeente. Er is ingeschat dat dit tekort maximaal € 100.000 bedraagt. Dit bedrag wordt gereserveerd in het gemeentelijke noodfonds waarin nog € 170.000 niet bestemd is.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.