Bijgewerkt: 4 december 2021

Spitfire-wandtekening uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Verzetsmuseum Amsterdam
23-11-2021

Op de zolder van een pand aan de Leidsekade in Amsterdam hebben werknemers van aannemersbedrijf Salverda Bouw een in de oorlog gemaakte wandtekening van een Spitfire gevechtsvliegtuig ontdekt. De tekening meet ongeveer 50 bij 110 cm, is gedateerd op 2 januari 1942 en gesigneerd met ‘H. Janssen’.

De ontdekkers van de tekening waren zo onder de indruk van de vondst, dat de sloopwerkzaamheden werden opgeschort. De aannemer belde het Verzetsmuseum, dat vervolgens snel onderzoek deed naar de oorsprong van de tekening. Uit gegevens van het Amsterdamse bevolkingsregister blijkt dat op het bewuste adres tijdens de oorlog de familie Janssen woonde. Hun jongste zoon Hans (1924-2003) was een begenadigd tekenaar en zou na de oorlog carrière maken als interieurarchitect. Het Verzetsmuseum slaagde erin Janssens dochter Margje op te sporen, die wist te vertellen dat haar vader op dezelfde zolder ondergedoken heeft gezeten om aan dwangarbeid in nazi-Duitsland te ontkomen.

Foto Amstelveen
(Foto Verzetsmuseum Amsterdam - 2021)

Wandtekening van de Supermarine Spitfire. Het is een Brits eenzits jachtvliegtuig dat voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door de Royal Air Force en andere geallieerde landen werd gebruikt. Er werden vele varianten van de Spitfire gebouwd, waarbij verschillende vleugelconfiguraties werden gebruikt. Het was ook het enige Britse gevechtsvliegtuig dat tijdens de oorlog continu werd geproduceerd. De Spitfire blijft populair bij liefhebbers; er zijn er nog ongeveer 70 luchtwaardig, en nog veel meer zijn statische expositiestukken in luchtvaartmusea over de hele wereld


Getuige de vele uitgeknipte foto’s van straaljagers en bommenwerpers die nog steeds op de zolder te zien zijn, had de jonge Hans een fascinatie voor vliegtuigen. De Spitfire, het vliegtuig dat hij voor zijn tekening koos, was een veelgebruikt model van de Britse luchtmacht dat tijdens de oorlog in groten getale in het Nederlands luchtruim is ingezet.

Er zijn in huizen vaker tekeningen aangetroffen die aan de oorlog refereren. Die zijn echter zelden in zulke goede staat en meestal niet gemaakt door iemand met zo’n uitgesproken talent voor tekenen. Ook komt het maar weinig voor dat er zowel een naam met een verhaal, als een nog levende nabestaande van de tekenaar kan worden achterhaald. De wandtekening is vandaag door aannemer Salverda Bouw gedemonteerd en in aanwezigheid van Janssens dochter Margje aan het Verzetsmuseum overgedragen. Het paneel is vanaf woensdag 24 november t/m zondag 30 november 2021 als nieuwe aanwinst te bewonderen in de foyer van het museum. Adres: Plantage Kerklaan 61A AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.