Staatssecretaris Dijkhoff verscherpt het Nederlandse asielbeleid
Nieuws -> OverheidBron: Rijksoverheid
25-11-2015
'Het is ontoelaatbaar om iemand asiel te geven die zich aan ernstige feiten schuldig heeft gemaakt.' Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag op 25 november 2015 in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakt het mogelijk om sneller een asielvergunning in te trekken, of te weigeren van mensen die in Nederland een misdrijf hebben gepleegd.
De staatssecretaris maakt het mogelijk om een asielvergunning te weigeren, of in te trekken als iemand onherroepelijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tenminste zes, of tien maanden, afhankelijk van de mate van bescherming die zij krijgen. Het is daarbij mogelijk om de strafmaat van verschillende veroordelingen bij elkaar op te tellen. Ook rekt de staatssecretaris de termijn, waarbinnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet hebben beslist op een asielaanvraag maximaal op als er nog een strafproces loopt.
(Bron Rijksoverheid - 2015)
Klaas Dijkhoff (VVD) staatssecretaris van Veiligheid en Justitie
Voor een beperkte groep vluchtelingen die op grond van het vluchtelingenverdrag meer bescherming geniet komt de grens liggen bij een onvoorwaardelijke en onherroepelijke gevangenisstraf van 10 maanden, dit was voorheen 24 maanden. Hierdoor kan de verblijfsvergunning nu ook worden geweigerd, of ingetrokken bij delicten als het verspreiden van kinderporno, of het opzettelijk toebrengen van zeer zwaar lichamelijk letsel met behulp van een wapen (niet zijnde een vuurwapen).
Voor de vluchtelingen zal de grens echter te komen liggen bij een onvoorwaardelijke en onherroepelijke gevangenisstraf van 6 maanden, dit was voorheen 18 maanden. Dan gaat het om delicten als openlijke geweldpleging die zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft, of om personen die zich zeer frequent schuldig maken aan delicten als tasjesroof, of insluiping. Deze maatregelen zullen ook van toepassing zijn op minderjarige asielzoekers, als zij onder het volwassenenrecht zijn berecht.