Bijgewerkt: 27 juni 2022

Staatssecretaris Mansveld wil het statiegeld (nog) niet af te schaffen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
12-06-2014

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu geeft nu nog geen toestemming om het statiegeld op grote frisdrankflessen af te schaffen. Het verpakkende bedrijfsleven voldoet niet aan alle eisen uit de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Er is PVC aangetroffen in verpakkingsmateriaal in supermarkten en dat is niet conform de gemaakte afspraken. De staatssecretaris meldt dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Wilma Mansveld, (PvdA) staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu


In de raamovereenkomst staan afspraken tussen IenM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het verpakkende bedrijfsleven over onder meer het duurzamer maken van verpakkingen en de inzameling, hergebruik, of recycling ervan zoals grote PET-flessen. Het heffen van statiegeld op deze flessen van één, anderhalve en twee liter  is een bevoegdheid van het verpakkende bedrijfsleven zelf. In de Raamovereenkomst is echter afgesproken, dat er toestemming van de staatssecretaris moet zijn voor het opheffen ervan. De branche is vervolgens vrij in haar keuze, of ze statiegeld laat bestaan of niet. Die vrije keus is er nu niet, omdat de staatssecretaris geen toestemming geeft voor het opheffen van statiegeld.

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt, dat in supermarkten nog steeds verpakkingsmateriaal ligt, dat PVC bevat. Een van de voorwaarden om statiegeld vrij te geven, was dat dit niet zo zou zijn. “Het bedrijfsleven moest aan alle eisen voldoen en dat is niet gebeurd,” aldus Mansveld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

In het algemeen worden wegwerpflessen met het overige huisvuil verbrand. In Nederland wordt 95% van de petflessen met statiegeld ingezameld en gerecycled


Aan andere eisen, bijvoorbeeld het hergebruik van 90.000 ton kunststof en het plaatsen van inzamelingsbakken voor kunststof bij supermarkten, heeft het bedrijfsleven wel voldaan. Mansveld: “Ik ben blij, dat er meer plastic uit huishoudelijk afval is gerecycled. Zo komen we steeds dichter bij een economie, waarin hergebruik centraal staat. Daar is mijn afvalbeleid op gericht en daar moeten ook alle middelen op gericht zijn.”

De staatssecretaris wil, dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval en het afval van bedrijven en kantoren gescheiden is. Ook wil zij het afval, dat nu wordt gestort, of verbrand in tien jaar halveren; van nu bijna tien miljoen ton naar vijf miljoen ton in 2020. Staatssecretaris Mansveld beziet medio 2015 de voortgang van de afspraken in de Raamovereenkomst opnieuw; onder andere, of dan alle PVC-verpakkingen uit de supermarkten zijn verbannen. Mansveld vraagt de ILT om voor die tijd weer te toetsen, of het bedrijfsleven aan de eisen heeft voldaan.

PET-fles?

Een petfles is een verpakking voor frisdranken en andere vloeistoffen, vervaardigd uit polyethyleentereftalaat (pet). De fles is in 1973 gepatenteerd. De flessen bestaan zowel in statiegeld uitvoering als in de vorm van wegwerpverpakkingen. De laatste soort heeft doorgaans een dunnere wand, waardoor op materiaalkosten en transportkosten kan worden bezuinigd. Het bedrijfsleven is voorstander van eenmalig gebruik, omdat winkels en supermarkten dan geen lege flessen meer hoeven in te nemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.