Bijgewerkt: 19 april 2024

Stabat mater dolorosa wordt opgevoerd in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
17-03-2022

Op zondag 27 maart 2022 zal in een muzikale vespers in de Kruiskerk Amstelveen, van der Veerelaan 30a, het 'Stabat mater dolorosa' van de 19de-eeuwse componist Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) worden uitgevoerd. Aanvang 16.30 uur, duur ongeveer een uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang tot de vespers is vrij, na afloop wordt een deurcollecte gehouden waaruit de onkosten worden bestreden.

Het Stabat mater dolorosa ('De moeder stond bedroefd') is een middeleeuws gedicht, dat in de loop der eeuwen vele malen op muziek is gezet. Ook in Rheinbergers ‘romantische’ toonzetting is de Gregoriaanse oorsprong nog duidelijk herkenbaar. Het gedicht heeft door de eeuwen heen mensen diep geraakt. Het ontroert ons omdat ‘wijzelf’ in de tekst ervan staan naast Maria, Jezus’ moeder. Met haar lijden we mee als haar kind sterft aan het kruis, zij is ook onze hoop op een betere wereld.



De Vesperscantorij zingt dit Stabat mater en wordt daarbij begeleid door een strijkorkest en orgel. Het geheel staat onder leiding van Henk Trommel, de cantor-organist  van de Kruiskerk. Liturg is neerlandica dr. Bettine Siertsema. Zij verzorgt de gebeden en laat ook – hedendaagse – dichters aan het woord over lijden, troost en hoop.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.