Bijgewerkt: 3 december 2022

Stadsplein moet gaan bruisen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveens Weekblad
06-01-2008

Tot de goede voornemens van Burgemeester en Wethouders behoort het meer leven in de brouwerij brengen op het Stadsplein. Zij willen hiervoor zelfs een speciale pleinregisseur aanstellen.

Het Stadshart is af, op een Chinees restaurant in de Stadstuinen na. Het winkelcentrum trekt nu zes miljoen bezoekers per jaar en de culturele instellingen draaien volle programma’s. Maar met de gezelligheid op het Stadsplein wil het nog steeds niet echt vlotten. En dat terwijl het Stadsplein ‘de icoon van Amstelveen’ moet worden, zeg maar wat de Eiffeltoren is voor Parijs of het Plein van de Hemelse Vrede voor Beijing.

Oldsmobile Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)

Oldsmobile The Frog uit 1953 op een autoshow in het Stadshart in juni 2002


Toch is het niet alleen kommer en kwel. Er is op gezette tijden een ijsbaan, een beachvolleybalveld, een boeken- en vrijwilligersmarkt en een kunst en curiosamarkt. Tevens vinden er festivals plaats, zoals het Stadspleinfestival en het Duitslandfestival. Jaarlijks zijn er elf tot negentien evenementen. Met de bezoekertallen gaat het ook wel goed. Vorig jaar trok de ijsbaan twaalfduizend schaatsers.

De omvang van het plein is op zich goed. De oppervlakte is vergelijkbaar met pleinen als de Grote Markt in Haarlem, de Grote Markt in Delft of het Vrijthof in Maastricht. Het kan wel beter worden ‘aangekleed’, met bijvoorbeeld grote bomen en bloembakken, een standbeeld, grotere terrassen en het aanlichten van het kunstwerk op de Volksuniversiteit. Een idee is ook het plaatsen van een tv-scherm waarop bijvoorbeeld de Olympische Spelen worden getoond.

Activiteiten moeten wel enige stijl hebben. Een rommel en vlooienmarkt passen bijvoorbeeld niet in het beleid. Wat betreft de inrichting van het plein gaat de gemeente een projectleider annex supervisor aanstellen. Daarnaast komt er voor de activiteiten een ‘pleinregisseur’, die ideeën voor evenementen oppakt en uitwerkt en zich bezighoudt met promotie.

Duits feest Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Duits feest in het Stadshart op zondag 11 juni 2006


De gemeente ziet zichzelf als aanjager, maar op den duur moeten de betrokken partijen van het plein de zaak zelf oppakken en daarvoor wordt een stichting opgericht. De bedoeling is de regisseur in het voorjaar aan te stellen. De gemeente wil, naast de aankleding, de komende jaren een ton uittrekken om meer leven in het Stadshart te blazen, mits de andere betrokkenen eenzelfde bedrag bijdragen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.