Bijgewerkt: 22 december 2024

Stadspleinfestival Amstelveen 2014 is zeer succesvol

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb
15-09-2014

Eén dag voor het Stadspleinfestival was er op vrijdag 12 september 2014 ook een evenement georganiseerd met vele deelnemende lokale restaurants: Amstelveen Culinair. Het culinaire gedeelte vond plaats in diverse tenten op en aan het Stadsplein in Amstelveen met dranken en spijzen uit de hele wereld. Gerenommeerde toprestaurants, waaronder restaurant Aan de Poel, Lute, The WineKitchen, restaurant Kronenburg, ’t Deurtje, ’t Hert, Popov, Lemon Grass, Restaurant Amstelfort, Westeinder, Kragtwijk Catering en Sushi Time zorgden voor een overheerlijke culinaire verwennerij.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Stadsplein van Amstelveen op 12 september 2014 tijdens het begin van het Culinaire festival


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Stefan van Sprang chef-kok van het restaurant Aan de Poel vertelt over het Japanse gerecht sushimi tonijn


Deze middag verliep qua bezoekers erg magertjes, want er kwamen niet zo veel mensen als verwacht. Alleen bij het de door Ondernemersvereniging Amstelveen en Ondernemend Aalsmeer georganiseerde ING-business-event was het drukker. Het terras van restaurant Westeinder Paviljoen midden op het Stadsplein was opengesteld voor de leden, die genoten van de op zich rustige bijeenkomst.

De volgende dagen verliepen totaal anders, want het Stadspleinfestival is traditioneel ook de opening van het culturele seizoen in Amstelveen. Dit jaar was er behalve op het plein (met Amstelveen Culinair) ook een programma in alle culturele gebouwen rondom het plein. Gastheer van het programma was presentator en muzikant Steven de Geus en hij vroeg Maaike Veeningen, (D66) wethouder Cultuur naar het podium. Zij opende het Stadspleinfestival Amstelveen op zaterdagmiddag 13 september officieel na haar toespraak:

'Dames en heren, jongens en meisjes, welkom hier bij het Stadspleinfestival  EN bij Amstelveen Culinair en dat met zulk prachtig weer. Wat is dit een mooie combinatie, het rijke Amstelveense culturele aanbod aangevuld met culinaire hoogstandjes. Het Stadspleinfestival kennen we al wat langer als opening van het nieuwe culturele seizoen. In het begin alleen hier op het plein, inmiddels is er ook een uitgebreid aanbod aan activiteiten binnen. Op www.stadspleinfestival.nl vindt u het complete programma. Mooi om te zien, dat het festival steeds groter groeit.

Op initiatief van Lionsclub Amstelveen is het festival vorig jaar aangevuld met de eerste Amstelveen culinair. Zo groeit het festival niet alleen cultureel, maar wordt ook de inwendige  mens goed verzorgd. Een combinatie van cultuur, eten en drinken. Een blijvertje, dat is duidelijk. Ook dit jaar staat er weer een programmering, waar je u tegen zegt. Een breed aanbod voor jong en oud. Voor mensen die lekker naar muziek willen luisteren, hun ogen willen verwennen, of iets op willen steken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maaike Veeningen, (D66) wethouder Cultuur opent het festival en tevens het culturele seizoen


Het brede aanbod symboliseert het Amstelveense culturele landschap. En zeer divers landschap, zo dicht bij huis. De volgende Amstelveense culturele instellingen wil ik hier even noemen. Omdat zij, elk op hun eigen wijze, en soms ook eigenwijs een flinke steen bijdragen. aan dit festival en aan het culturele landschap van Amstelveen. Bibliotheek Amstelland, Cinema, Cobra Museum, Griffioen, Kunstuitleen, Museum Jan van der Togt, Muziek- en Dansschool, P60 Poppodium, Poppentheater, Schouwburg en Volksuniversiteit. Zij vormen het culturele fundament van Amstelveen.

Maar het zijn niet alleen de culturele instellingen, ook de amateurkunst kleurt Amstelveen. En niet te vergeten U, het publiek. Door uw interesse in cultuur blijven kunstenaars de drive hebben door te gaan. Door uw interesse komen mensen ook op goede ideeën. En door uw interesse kunnen culturele initiatieven als dit Stadspleinfestival EN Amstelveen culinair tot bloei komen. Amstelveen wil graag meer evenementen op het gebied van kunst en cultuur. Het blijkt, dat er behoefte aan is. Het mooiste is als dat ontstaat van binnenuit. Daarom ben ik ook zo trots op het enorme succes van Jazz in ’t Dorp van een maandje geleden. Dat bruiste geweldig. Ik hoop de komende jaren meer van dat soort initiatieven te mogen verwelkomen. Ik wens u allen een fantastisch festival. Genie van de amateurkunst, literatuur, podiumkunsten. En van de heerlijke hapjes en drankjes die hier volop verkrijgbaar zijn. Kortom, geniet van het festival. Heel veel plezier!'

Na de openingstoespraak van wethouder Veeningen schudde zangeres Shirma Rouse de mensen op het al lekker drukke Stadsplein helemaal wakker met haar soul muziek. Iedereen kent haar van haar optreden bij de Voice of Holland 2013. In dat jaar kreeg ze van de The Eurovision Times ook de award voor beste achtergrondzangeres van het Eurovisie Songfestival. Ze zong in de achtergrond met Anouk, Glennis Grace en Randal Corsen. Shirma komt oorspronkelijk van St. Eustatius, een klein Nederlands eiland in het Caribisch gebied en kwam op haar 19de naar Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Zangeres Shirma Rouse met haar band op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het miniconcert van zangeres Shirma Rouse was heel meeslepend en bracht de mensen op het plein in beweging


De mensen op het plein werden ook betrokken tijdens haar optreden, want Shirma leerde de mensen regeltjes van het liedje - de mannen en de vrouwen apart - en dan op het goede moment moesten ze met haar mee-‘schreeuwen’. Deze tactiek, dat je het publiek meesleept, werkte ook op het Stadsplein van Amstelveen, want duizenden mensen zongen mee en daarmee waren ze door de soulmuziek één geworden. Dat zijn het type optredens, die meestal naar groot succes leiden en hier was het ook niet anders. Toen Shirma van haar laatste album 'Shirma Rouse Sings Aretha' songs van Aretha Franklin ging zingen, werd het publiek helemaal overdonderd door de zangkwaliteiten van deze dame.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Richting P60 kwam deze dame aangereden in haar bedvoertuig, aangezien zij ondanks alles, ook mee wilde genieten


Tussendoor gingen steeds meer mensen ook naar het culinaire gedeelte van dit festival. De sfeer was erg relaxed, want de dag leek meer op een zomerdag, dan een herfstdag. Het volgende actiepunt van onze redactieleden was het miniconcert van Axe Hessel en singer songwriter Tim Blok in het P60 Café. Het duo treedt op als 'Pablo Mono' en Tim Blok zong in het donkere café, zijn songs met bijhorende emoties vanwege de biografische inspiraties die erin waren verwerkt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Axe Hessel en singer songwriter Tim Blok tijdens hun concert


Na dit wat donkere intermezzo gingen de redactieleden een etage hoger naar de jonge cabaretière Anne Neuteboom, winnares van de juryprijs in de spannende finale van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 2014 in het theater Griffioen in Amstelveen. In de tamelijk donkere zaal werd de redactie in een heel andere hysterische wereld gedropt: een net van de school gekomen jonge vrouw, die een Albert Heijn short draagt en heen en weer hollend en stilstaand en soms schreeuwend vertelt over haar ervaringen in de supermarkt, maar ook de verschillende aspecten van het leven van een jonge vrouw. Door haar open stijl en zonder enige rem, creëerde ze in een zeer korte tijd een heel aparte sfeer in de kleine zaal. Op de video kunt u haar optreden gedeeltelijk bekijken. Het is even wennen, maar op zich was het een ‘keigoeie’ presentatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Cabaretière Anne Neuteboom tijdens haar voorstelling in P60


Na dit uitstapje liep de redactie naar de Kleine Zaal van Schouwburg Amstelveen, waar cabaretière Ellen Dikker optrad met stukken uit haar nieuwe productie 'Groene Vingers', dat in oktober in verschillende theaters wordt uitgebracht. Ze speelde verschillende typetjes tijdens deze intro voorstelling, maar ze bespeelde ook het publiek en ja hoor, ze sprong op de schoot van een man op de eerste rij. Hij moest een hart met zijn wijsvinger op haar rug tekenen. Door deze interactie vielen de mensen in de zaal flauw van het lachen, maar met haar soms keiharde en stekende humor, vrolijk door het bühne rennend en paffend aan haar elektrische sigaret, die ze ook doodleuk weer in haar broekzak stak, maakte ze op iedereen een grote indruk en ook de redactie ging weer vrolijk naar buiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Cabaretière Ellen Dikker in de schouwburg


Wij vervolgden onze weg naar de hoek van de Rembrandtweg, waar een kindertheater op een vrachtwagen stond, met de naam 'La Bonbonnière'. Het Amstelveens Poppentheater organiseerde hier twee leuke voorstellingen: optreden van Circus Topsy van Scratch Marionetten. Helaas mochten wij niet naar binnen, want de laatste voorstelling was al begonnen. Wij dachten, morgen weer een dag, want de volgende dag was de Familiedag van het Stadspleinfestival, speciaal voor de kinderen, maar de vrachtwagen kwam niet meer opdagen. Jammer…

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Pieter Monkelbaan (l), voorzitter van de Stichting RTV-Amstelveen begint de donatie-actie ten behoeve van de lokale omroep bij de heer Joop Siemers organisator van het Stadpleinfestival Amstelveen met succes, want hij doneerde 10 euro


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Stadsplein van Amstelveen is nu helemaal vol met mensen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het eerste gedeelte van de Rembrandtweg is bezet door vele lokale culturele instellingen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hier krijgen de wandelaars een spontane streetdance intro


Aan de Rembrandtweg waren ook stands van verschillende culturele instellingen, zoals van Stichting Amstelveense Kunst Belangen (SAKB), Dansschool Mittelmeijer, Vrouwenkoor Kwintessens en P60. De leden van de redactie liepen terug naar het wat warmere Stadsplein, waar nu het culinaire gedeelte gaande was. Op het podium speelde het 'Motion Trio', een uit Polen afkomstige accordeon groep met Marcin Galazyn (1975), Pawel Baranek (1978) en oprichter/bandleider Janusz Wojtarowicz (1971). Ze speelden akoestisch gespeelde composities met invloeden uit barok, rock, jazz, techno, musette, tango, folk en wereldmuziek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Motion Trio op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het is prachtig zomerweer in Amstelveen


Na dit concert speelden de leden van de bigband 'Peewees Problem' onder leiding van dirigent Pim Wittenberns vrolijke muziek op het plein. PeeWee’s Problem is oorspronkelijk afkomstig van de studenten van Muziek- en Dansschool Amstelveen, maar is nu uitgegroeid tot de grootste en bekendste naam binnen de muziekschool.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hier speelt de bigband 'Peewees Problem'


En daarna moest de redactie terughollen naar het podium, waar de meeste bekende tenor saxofoonspeler van Nederland met zijn band kwam optreden: Hans Dulfer. Hij vertelde, dat hij eigenlijk ook Amstelvener is, want hij woonde jarenlang aan de Populierlaan, dus voor hem was het thuiskomen. Hij is in 1940 geboren, dus nu is 74 jaar, maar qua muziek is hij nog steeds fris, vernieuwend en hij speelde nu samen met DJ Kikke (Ruben van Roon). Hij riep het publiek op om te dansen op het swingende ritme van de muziek maar dat lukte niet echt. Dus kwam hij van het podium af, liep en speelde tussen de mensen en toen werd iedereen wel aangestoken en velen begonnen te dansen. Met name dames en het werd een ware happening. Rapper John Helder voerde de dynamiek nog verder op en door extatische bewegingen van de fenomenale breakdancer Crimson Flo Do gingen de mensen uit hun dak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Presentator Steven de Geus (r) heet tenorsaxofonist Hans Dulfer welkom weer in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het publiek wacht al een tijdje, tot Hans Dulfer en zijn band begint te spelen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

En eindelijk kan het concert van Hans Dulfer beginnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een dynamisch tussendoortje van de breakdancer


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De mensen in het zonnetje volgen de acties op het podium


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hans Dulfer in zijn element


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De sfeer begint zich op te warmen op het Stadsplein van Amstelveen, door het spel van Dulfer en zijn band


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Breakdancer Crimson Flo Do kan ook niet stilstaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Als Hans Dulfer tussen het publiek gaat staan en spelen, wordt het pas echt feest


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het wordt echt leuk als veel mensen op het plein gaan dansen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Door de fysieke aanwezigheid van de saxofonist Dulfer tussen zijn publiek ontstaat een warme avond op het anders zo kille plein


De volgende dag zondag 14 september 2014 van het Stadspleinfestival Amstelveen was voor de kinderen gepland de zogenaamde Family Day, oftewel de familiedag. Waarom in het Engels, is voor ons niet bekend, maar het klinkt heel interessant. Echter, dat stoorde de vele kinderen niet om deel te nemen aan de vele attracties en workshops. Op het podium kregen de kinderen van Yvette van den Heuvel, de eigenaresse van Kookstudio De Pantry lessen om pizza’s en pannenkoeken te bakken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Yvette van den Heuvel, de eigenaresse van Kookstudio De Pantry geeft kookles voor kinderen op het podium


De ING kwam naast het podium met een miniveldje van kunstgras en een doel, waar de kinderen penalty’s konden trappen in een groot opblaasbaar doel. Amstelhof uit Uithoorn verzorgde dansworkshops en balspelen en theatergroep 'De Blokkendoos' leerde de kinderen de fijne kneepjes van acteren. De kinderen konden zich laten schminken, er was een popcornkar op het plein, ook de ballonnenclown was actief, de kinderen konden de 'uiers' van de limonadekoe trekken, dus het was een enorme smikkelfeest voor de kinderen en natuurlijk voor hun ouders.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De limonadekoe is een groot succes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Penalty schieten bij het oranje doel van ING


Eén van de goede doelen van Amstelveen Culinair 2014 was de organisatie Metakids, dat fondsen werft voor onderzoek en stofwisselingsziekten onder de aandacht brengt. Ook Street Child Nederland krijgt donaties van Culinair Amstelveen. Het is een jonge stichting (mei 2014) met authentieke idealen. Samen met ervaren zusterorganisatie Street Child UK biedt zij straatkinderen in West-Afrika een veilig thuis en educatie.



Een dergelijk driedaags festival zonder problemen te kunnen organiseren is een kunst apart en de organisatoren hebben uitstekend werk verricht en zoals dat vaker in de politiek wordt gezegd, hoe moeten wij de sociale cohesie tussen de burgers vergroten? Zo!! Het was een geweldig lang weekend.





Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.