Bijgewerkt: 21 maart 2023

Stadsregio Amsterdam reserveert 4,7 miljoen voor DRIS

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
02-07-2010

'

De Stadsregio Amsterdam reserveert ruim 4,7 miljoen euro, om in 8 gemeenten in de stadsregio de reiziger van actuele reisinformatie te voorzien. Met deze investering onderstreept de Stadsregio het belang van goede reizigersinformatie als onderdeel van de kwaliteit van het openbaar vervoer.

In totaal zullen er maximaal 325 panelen met dynamische route informatie (DRIS) worden geplaatst. Hierop kunnen openbaar vervoer (OV) reizigers zien hoe lang ze nog op hun bus moeten wachten voor hij van de halte vertrekt.

De Stadsregio Amsterdam doet samen met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Uithoorn en Waterland de aanbesteding voor het plaatsen van de DRIS-panelen.

DRIS  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

DRIS paneel bij een bushalte in het Stadshart Amstelveen met snelle verkeersinformatie voor de reizigers


De deelnemende gemeenten worden eigenaar en beheerder van de 325 panelen die op 280 haltes en 9 knooppunten gaan komen. Het gaat om de knooppunten: Edam busstation, Purmerend Tramplein, Uithoorn busstation, Aalsmeer Zwarte weg en vijf knooppunten bij NS stations.

Uit recent onderzoek in de regio Utrecht is gebleken, dat het geven van goede reisinformatie een significant positief effect heeft op de reisbeleving. Zo wordt het wachten bij een halte als minder lang ervaren.

Dynamische Reis Informatiesysteem?

Het DRI systeem is aangesloten op de Transmodel servers van de Provincie Noord-Holland en door een in de bussen ingebouwd GPRS volgsysteem wordt de actuele locatie van de bussen doorgegeven aan de centrale. De computer rekent bliksemsnel de aankomsttijd uit en stuurt direct de gegevens via een ADSL lijn naar de displays.

GPRS?

GPRS of General Packet Radio Service is een techniek, die een uitbreiding vormt op het bestaande gsm-netwerk (standaard voor mobiele telefonie). Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden.

Bij GPRS zijn gebruikers altijd online. Dit betekent dat ze een constante verbinding met internet of bedrijfsnetwerk hebben

ADSL?

Asymmetric Digital Subscriber Line (kort: ADSL) is een standaard voor een digitale technologie met snellere datacommunicatie over een telefoonlijn. Bij de opkomst van de breedbandtechnologie (xDSL-technologie) werd het mogelijk met hetzelfde paar koperdraden, dat voor analoge telefonie of ISDN werd gebruikt, sneller internetverkeer te realiseren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.