Bijgewerkt: 15 juni 2024

Stadsregio Amsterdam stelt actuele reisinfo beschikbaar

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
28-09-2012

Stadsregio Amsterdam stelt als eerste Nederlandse overheid vanaf 27 september 2012 actuele open data van bus en tram beschikbaar aan openOV, een open data project van Stichting OpenGeo.

Met deze gegevens van bussen en trams kunnen applicatie-bouwers programma’s en apps maken die reizigers onderweg van informatie voorzien op hun mobiele telefoon, of tablet. Daarnaast is het voor het eerst dat deze actuele (real time) reisdata, open, zonder restricties  en rechtenvrij openbaar worden gemaakt.

Gebruikers van deze data mogen er alles mee doen, zonder dat er enige beperking aan vast zit. Het uitgangspunt van de Stadsregio is, dat waar vervoerders, in opdracht van de Stadsregio, dus met publieke middelen vervoer bieden, de reisinformatiedata openbaar beschikbaar moet zijn.

open ov Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Screenshot van de Open OV app


Actuele data voor het metroverkeer zullen, naar verwachting, aan het einde van dit jaar beschikbaar komen. GVB is een pionier als het gaat om technologische vernieuwingen op open data gebied. Zo was zij de eerste met een vertrektijden datastroom voor al haar ritten.

Doordat de vrijgegeven actuele data voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden kan de kwaliteit van reisinformatie verbeteren. Met de actuele data is het nu voor het eerst mogelijk om bijvoorbeeld te zien waar het voertuig zich op dat moment bevindt, deze gegevens op te slaan en er analyses op los te laten. Gevonden fouten kunnen worden teruggekoppeld aan de vervoerder, wat de gehele informatieketen versterkt.

Op vrijdag 28 september 2012 zal de nieuw beschikbare actuele reisinformatiedata gebruikt worden,  door applicatie-bouwers van alle leeftijden, tijdens een speciale ICT-bootcamp in De Waag. Tijdens deze bijeenkomst wordt gewerkt aan het ontwikkelen van apps en programma’s.  Ook zal er een workshop openbaar vervoer data gegeven worden door Stefan de Konink van openOV.

Met het verder openstellen van reisinformatie wordt het aanbod van goede actuele reisinformatiesoftware gestimuleerd, waardoor de markt zich sneller kan ontplooien en verbeteren. Sinds de laatste ontwikkelingen op het gebied van open reisinformatie zijn er diverse apps ontwikkeld voor reizigers. De bekendste is OVinfo, een gratis app voor Android-toestellen met ruim 12.000 actieve gebruikers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.