Bijgewerkt: 31 maart 2023

Stadsregio Amsterdam wijzigt de OV tarieven in 2014

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
15-11-2013

Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam heeft de OV-tarieven voor 2014 in de concessie gebieden Amsterdam, Waterland, Zaanstreek en Amstelland- Meerlanden vastgesteld. Het basistarief is in alle concessies voor 2014 met 1 cent verhoogd naar € 0,87.

Voor kinderen en 65+-ers blijft het basistarief € 0,57. Reizigers die op saldo reizen met de OV-chipkaart betalen per reis één keer het basistarief en vervolgens een bedrag per kilometer. Dat bedrag is in de concessie Amsterdam 14,8 cent, in de concessies Zaanstreek en Waterland 13,6 cent en in de concessie Amstelland Meerlanden 13,5 cent per kilometer.

De Stadsregio Amsterdam subsidieert het regionale OV. Hierdoor blijft het OV betaalbaar. De vervoerders mogen elk jaar eenmalig een voorstel doen voor het aanpassen van de tarieven in de concessies. De tarieven worden dan aangepast aan de inflatie en de kosten die de vervoerder maakt (bv. voor brandstof).

Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam besluit, of zij akkoord gaat met deze wijzigingen. Volgens de Tariefverordening van de Stadsregio Amsterdam mag het gemiddelde van alle tariefstijgingen voor een concessie niet hoger zijn dan de zogenaamde Landelijke Tariefindex. Voor 2014 is de hoogte hiervan 1,28%. Alle tariefvoorstellen voldoen aan dit criterium. Het landelijke inflatieniveau 2014 is naar verwachting 2%.

Kilometertarieven 2014 Amsterdam

De concessie Amsterdam bestaat uit de gemeente Amsterdam, gemeente Diemen en Duivendrecht. GVB is de vervoerder in deze concessie. In Amsterdam blijven de prijzen van de uurs- en dagkaarten in 2014 ongewijzigd.

Abonnementen worden met 1,28% in prijs verhoogd, dit is lager dan de voorspelde inflatie in 2014. Voor het saldoreizen wordt het bedrag per gereisde kilometer in de concessie Amsterdam verhoogd met 0,3 cent naar 14,8 cent. Dat betekent, dat een reiziger bij een gemiddelde reis van 5 km 1,6% meer voor zijn reis betaalt.

Voor kinderen (4-11 jaar) en ouderen (65+) is de prijsstijging lager, omdat hun basistarief ongewijzigd blijft. Een gemiddelde reis van 5 km wordt voor hen met minder dan 1% duurder en kost hen slechts 1 cent meer dan nu.

busstation Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het overdekte Busstation Amstelveen in het Stadshart. Vanaf het busstation vertrekken streekbussen van vervoersbedrijf Connexxion. De nachtbus 354 wordt door de chauffeurs van het GVB gereden


Kilometertarieven 2014 Amstelland en Meerlanden

De concessie Amstelland en Meerlanden bestaat uit de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Connexxion is de vervoerder in deze concessie.

Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2010 is de prijs voor kaartjes in de bus niet gestegen. In 2014 wordt de prijs voor deze kaartjes voor het eerst aangepast.

Een rit in een stad, of dorp (korte ritten) kost dan 2,50 en alle andere (lange) ritten kosten € 5,00. Nieuw is, dat op de bus de korte en lange ritten in een combikaart verkocht worden. Hiermee kan de reiziger kiezen, of hij met dit kaartje één lange, of twee korte ritten maakt. Het saldoreizen stijgt met 0,1 cent naar 13,5 cent per kilometer, wat lager is dan de voorspelde inflatie in 2014. De abonnementstarieven gaan met 1,28% omhoog, de tarieven voor andere kaartsoorten van Connexxion blijven ongewijzigd.

Kilometertarieven 2014 Zaanstreek

De concessie Zaanstreek bestaat uit de gemeenten Zaanstad en Oostzaan. Connexxion is de vervoerder in deze concessie. Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2010 is de prijs voor kaartjes in de bus niet gestegen. In 2014 wordt de prijs voor deze kaartjes voor het eerst aangepast.

Een rit in een stad of dorp (korte ritten) kost dan €2,50 en alle andere (lange) ritten kosten € 5,00. In 2014 zal binnen de hele gemeente Zaanstad het lage tarief van € 2,50 gelden voor bijvoorbeeld reizigers uit Koog aan de Zaan of Wormerveer die nu € 4,- betalen. Nieuw is verder dat in de bus de korte en lange ritten in een combikaart verkocht worden. Hiermee kan de reiziger kiezen of hij één lange of twee korte ritten maakt.

Om de nieuwe gunstige prijs binnen de gemeente Zaanstad mogelijk te maken, wordt het kilometer tarief in deze concessie verhoogd met 0,2 cent. Het kilometertarief voor saldoreizen komt daarmee op 13,6 cent.

Ook wordt de prijs van de voordelige 10-ritten kaarten opgehoogd met € 0,80 naar € 16,80. Toch blijft de 10-rittenkaart voor reizigers in de daluren aantrekkelijk voor het maken van langere reizen in de concessie. De abonnementstarieven gaan met 1,28% omhoog, de tarieven voor andere kaartsoorten van Connexxion blijven ongewijzigd.  

Kilometertarieven 2014 Waterland

De concessie Waterland bestaat uit de gemeenten Purmerend, Wormerland, Beemster, Zeevang, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer. EBS is de vervoerder in deze concessie. In de concessie Waterland blijft de prijs van kaartjes op de bus en eigen kaartsoorten van EBS, zoals de dagkaart gelijk. De overige tarieven, zoals die van de abonnementen stijgen met 1,28 % dit is lager dan de voorspelde inflatie in 2014. Het kilometertarief voor saldoreizen stijgt daardoor met 0,2 cent en komt daarmee op 13,6 cent.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.