Bijgewerkt: 5 december 2022

Stadsregio Amsterdam wil alleen OV-chipkaart gebruiken

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
10-02-2010

Verzoek aan Staatssecretaris: per 15 april ook in bus en tram alleen OV-chipkaart

De Stadsregio Amsterdam wil volledig overgaan op de OV-chipkaart. Daarom heeft ze de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat vandaag schriftelijk toestemming gevraagd om per 15 april 2010 de strippenkaart niet meer te accepteren in alle bussen en trams in de 16 gemeenten van de stadsregio.

Als de Staatssecretaris positief besluit op het verzoek van de Stadsregio, kunnen reizigers vanaf 15 april 2010 alleen nog maar met een OV-chipkaart van het openbaar vervoer in de stadsregio gebruikmaken.

strippenkaart Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Stadsregio Amsterdam wil geen strippenkaarten meer accepteren in alle bussen en trams in de 16 gemeenten van de stadsregio vanaf 15 april 2010


Op donderdag 11 februari is Rotterdam de eerste regio in Nederland, die volledig overgaat op de OV-chipkaart. Zoals de Tweede Kamer op dinsdag 9 februari per motie heeft verzocht, zullen de Stadsregio Amsterdam en haar vervoerders lering trekken uit de ervaringen in de Rotterdamse regio en nemen zij de verbeterpunten direct mee in het Amsterdamse traject van ‘strip’ naar ‘chip’ op 15 april.

Het verzoek van de Stadsregio Amsterdam volgt op het eerdere besluit om met het gebruik van strippenkaart per 27 augustus 2009 te stoppen in de Amsterdamse metro. Het volledig invoeren van de OV-chipkaart in de Amsterdamse metro is succesvol verlopen. Sindsdien hebben veel reizigers de OV-chipkaart aangeschaft om er ook in trams en bussen mee te reizen.

De Stadsregio Amsterdam vraagt de ontheffing van de strippenkaart, nu het overal in de stadsregio mogelijk is om op saldo te reizen en het reizen met een abonnement op de OV-chipkaart ook nabij is. Alleen in Waterland is het op dit moment nog niet mogelijk om met een ‘verchipt’ abonnement te reizen.

Arriva werkt er hard aan om het reizen met verchipte zoneabonnementen op zo kort mogelijke termijn te realiseren. Naar verwachting zal dit ruim voor 15 april het geval zijn. Voor de Stadsregio is dit een belangrijke voorwaarde, omdat daarmee voorkomen wordt dat reizigers onnodig ongemak of zelfs financieel nadeel ondervinden.

Chipkaart Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Een OV-chipkaart lezer op een tramhalte in Amstelveen


De Stadsregio Amsterdam heeft diverse partijen, waaronder de adviescommissies van de Stadsregio, de RAR (reizigersadviesraad) en de aangrenzende concessieverleners om advies gevraagd over het voornemen om de strippenkaart uit te zetten in de bussen en trams. Al deze partijen hebben inmiddels een positief advies hierover uitgebracht.

In aanloop naar het uitzetten van de strippenkaart zullen vervoerders een uitgebreide communicatie- en voorlichtingscampagne voeren om reizigers en inwoners van de stadsregio Amsterdam te informeren. Zo zijn reizigers voorbereid op de veranderingen die op komst zijn en kunnen ze op tijd een OV-chipkaart aanschaffen.

Bij GVB kan in de metro al sinds april 2006 en in trams en bussen sinds oktober 2008 worden gereisd met de OV-chipkaart. Bij Connexxion kan dit in Amstelland-Meerlanden sinds september 2008, in de Zaanstreek sinds april 2009 en bij Arriva sinds juni 2009. Sinds oktober 2009 is het ook bij NS mogelijk om op saldo te reizen met de OV-chipkaart.

OV chipkaart?

De OV (Openbaar Vervoer)-chipkaart is een elektronische pas, waarop reissaldo en vervoersrechten kunnen worden geladen voor het openbaar vervoer in Nederland. De kaart wordt stapsgewijs in heel Nederland ingevoerd.

Het Besluit personenvervoer 2000 spreekt van een elektronisch vervoerbewijs, in artikel 1 onderdeel g gedefinieerd, als een vervoerbewijs, waarmee de reiziger zich na elektronische registratie toegang kan verschaffen tot het openbaar vervoer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.