Bijgewerkt: 7 september 2024

Stand van zaken realisatie asielopvang in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-06-2024

Het College B en W van Amstelveen informeert u over de ontwikkelingen rondom de realisatie van asielopvang in Amstelveen.

Landelijke context. Op 16 mei 2024 brachten de vier coalitiepartners een hoofdlijnenakkoord naar buiten. In dat akkoord is onder andere opgenomen dat zij voornemens zijn de Spreidingswet in te trekken en de voorrang bij toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders te beëindigen. Hoe, of en wanneer deze voornemens worden uitgewerkt, is op dit moment niet duidelijk. Dat betekent dat de Spreidingswet voorlopig nog van kracht blijft. Onze gemeente werkt, net als andere gemeenten in onze regio, mee aan de resterende opgave die het Rijk ons via de Provincie heeft opgelegd.

Op dit moment is er sprake van een acuut opvangtekort. De voornemens in het hoofdlijnenakkoord brengen daar voorlopig geen verandering in. De Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland heeft gemeenten in een brief van 17 mei 2024 dan ook dringend verzocht zich te blijven inspannen voor asiel(nood)opvang. Die oproep is nog eens ondersteund door een brief van 14 juni 2024, waarin de regering gemeenten en woningcorporaties aanspoort met spoed extra opvang voor asielzoekers en huisvesting voor statushouders te realiseren.



Stand van zaken Amstelveen. Op basis van de uitgangspunten van uw raad van 22 februari 2023 zijn wij met de realisatie van asielopvang in Amstelveen aan de slag gegaan. Inmiddels zijn er twee locaties gevonden. Op een locatie aan de Bouwerij worden sinds begin dit jaar 60 Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) opgevangen. Aan de Professor Keesomlaan 8-10 is een opvanglocatie voor asielzoekers in voorbereiding. Half april is de omgevingsvergunning voor deze locatie verleend. Tegen de vergunning zijn twee bezwaren ingediend, die wij in behandeling hebben genomen. In onze brief van 28 mei 2024 gaven wij aan dat de verbouwing van het pand meer tijd kost dan voorzien en dat oplevering aan het COA naar verwachting uiterlijk tweede kwartaal van 2025 wordt. Voor beide opvanglocaties sluiten wij een bestuursovereenkomst met het COA, waarin de uitgangspunten van uw raad zijn meegenomen.

Nieuwe opgave. In februari 2023 bedroeg de indicatieve taakstelling van de provincie Noord-Holland voor Amstelveen circa 350 opvangplekken. Volgens de Spreidingswet die landelijk het aantal asielopvangplekken over gemeenten verdeelt, is de opgave voor Amstelveen om in twee jaar 561 opvangplekken te realiseren, waarvan 48 voor AMV. Dat zijn ongeveer 200 plekken meer dan eerder geraamd. De coördinatie van de realisatie van opvangplekken is belegd bij provinciale regietafels, onder voorzitterschap van de Commissarissen van de Koning. De vijf regio's binnen de provincie Noord-Holland stellen regioplannen op. Met de gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland moeten wij 1 juli aanstaande een indicatief plan opleveren hoe de regio zijn taakstelling invult. Onderling uitruilen van de opgave is mogelijk, maar binnen de regio Amsterdam-Amstelland niet realistisch.

Verkenning mogelijkheden derde opvanglocatie. Een van de uitgangspunten van uw raad is dat Amstelveen de wettelijke taakstelling van het Rijk uitvoert, bij voorkeur op twee locaties vanwege gewenste kleinschaligheid. Uitbreiding van het aantal opvangplekken aan de Bouwerij is niet mogelijk. Er is geen ruimte en het COA vangt AMV liever op in kleinschalige locaties (tussen de 50 en 80 AMV). Uitbreiding van het aantal opvangplekken aan de Professor Keesomlaan 8-10 past niet bij de gewenste kleinschaligheid. Daarom gaan wij op zoek naar een derde locatie voor opvang van circa 200 asielzoekers. Vanwege de gewenste spreiding van asielopvang over de stad gaat onze voorkeur uit naar een locatie in het zuiden van Amstelveen. Wij houden u op de hoogte van ontwikkelingen in de realisatie van asielopvang.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.