Bijgewerkt: 27 februari 2024

Stand van zaken rond de ANPR-camera's in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
18-07-2019

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen informeert de leden van de gemeenteraad over de stand van zaken rond de inzet van ANPR-camera's in Amstelveen:

'Geachte raad,

Zoals toegezegd in de raadscommissie ABM van 27 juni 2019 informeren wij u hierbij over de stand van zaken rond de inzet van ANPR-camera's. Sinds begin 2019 zijn er op vijf locaties op toegangswegen tot Westwijk in totaal zes ANPR camera’s geïnstalleerd. Het betreft een zogenaamd vast camerasysteem. Op ad hoc-basis kan door de politie ook mobiel ANPR worden ingezet op andere locaties in Amstelveen. De politie is verantwoordelijk voor het beheer van het ANPR-systeem. Dit geldt ook voor het toezicht en de verwerking van de gegevens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

ANPR camera's in de kruising van de Korenbloemlaan en Burgemeester Wiegelweg op 17 juli 2019


De ANPR-camera’s leggen kentekens van passerende voertuigen vast. Deze kentekens worden doorgestuurd naar een database van de politie in Driebergen. De kentekens worden real time vergeleken met een bestand met verdachte kentekens. Iedere keer dat een verdacht voertuig het camerasysteem in Amstelveen passeert, krijgt de politie een melding (‘hit’). Vervolgens kan de politie snel en gericht in actie komen. Door problemen met de verwerkingscapaciteit bij de Landelijke Eenheid in Driebergen, heeft het langer geduurd dan voorzien voordat het ANPR-systeem in Amstelveen in gebruik kon worden genomen. Sinds begin juli 2019 is het systeem operationeel. De politie heeft toegezegd begin oktober 2019 de eerste resultaten te presenteren.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een ANPR camera aan de Jane Addamslaan op 17 juli 2019


Automatische nummerplaatherkenning (ANPR= Automatic number-plate recognition); is een technologie die gebruik maakt van optische tekenherkenning op afbeeldingen om kentekenplaten van voertuigen te lezen en zo locatiegegevens van voertuigen te creëren. Het kan gebruik maken van bestaande gesloten televisiecircuits, camera's voor de handhaving van de verkeersregels of camera's die speciaal voor de taak zijn ontworpen. ANPR wordt door politiediensten over de hele wereld gebruikt voor wetshandhavingsdoeleinden, onder meer om te controleren of een voertuig is geregistreerd of een vergunning heeft. Het wordt ook gebruikt voor de elektronische tolheffing op wegen, waar betaald wordt per gebruik en als een methode voor het catalogiseren van de bewegingen van het verkeer, bijvoorbeeld door wegbeheerders.

Automatische nummerplaatherkenning kan worden gebruikt om de beelden die door de camera's worden vastgelegd en de tekst van het kentekenbewijs op te slaan, met een aantal instelbare mogelijkheden om een foto van de bestuurder op te slaan. Systemen maken vaak gebruik van infraroodverlichting om de camera in staat te stellen de foto op elk moment van de dag of de nacht te nemen. ANPR-technologie moet rekening houden met plaat-trillingen van plaats tot plaats. Zorgen over deze systemen hebben zich geconcentreerd op privacy kwesties, zoals het volgen van de bewegingen van burgers door de overheid, verkeerde identificatie, hoge foutenpercentages en hogere overheidsuitgaven. Critici hebben het systeem beschreven als een vorm van massatoezicht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.