Stand van zaken tramlijn 25 in februari 2025
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/GVB/VRA
11-02-2025
Het College B en W van Amstelveen informeert u over een overzicht van maatregelen om de verkeersveiligheid op gelijkvloerse tramoversteken, zonder slagbomen, in Amstelveen te verbeteren.
Tegelijkertijd informeren wij u in deze brief over de voortgang in maatregelen om de kwaliteit van de dienstuitvoering/exploitatie van tramlijn 25 te verhogen, waarbij ook specifieke aandacht bestaat voor toegankelijkheid van de haltes. Met name gericht op de bedrijfszekerheid van de liften naar Amstelveense tramperrons.
Aanleiding. Met name ten aanzien van de wijk Middenhoven zijn, naar aanleiding van een aantal verkeersongevallen waar trams bij betrokken waren, door de wethouder bij vervoerder GVB en de Vervoerregio Amsterdam (VRA, opdrachtgever van het GVB + financierende instantie van het openbaar vervoer in de regio) zorgen geuit over de verkeersveiligheid van gelijkvloerse tramoversteekplaatsen. Het GVB en de VRA hebben samen met de gemeente Amstelveen ter plekke geschouwd en de directie van het GVB heeft toegezegd een informatieavond te organiseren over de verkeersveiligheid op basis van een gezamenlijk opgesteld pakket van maatregelen, zoals verderop in deze brief omschreven.
De voornoemde partijen voeren op korte termijn (februari/maart 2025) overleg over de dekking van de kosten van deze maatregelen. Prioriteit nummer 1 is verkeersveiligheid en dus zijn per direct investeringen nodig. Als blijkt dat eind maart nog geen consensus of duidelijkheid bestaat over gezamenlijke financiering, is inzet op bekostiging door de gemeente zelf -wat ons betreft- ook een optie. Gezamenlijke financiering is onze eerste inzet.
Verkeersveiligheid gelijkvloerse tramoversteken. Hierover is en wordt overleg gevoerd tussen het GVB, de Vervoerregio Amsterdam (VRA) en de gemeente Amstelveen. De voornoemde partijen hielden eind 2024 een gezamenlijke safety audit én schouw ter plekke. Als aanvullende maatregelen om de veiligheid te vergroten:
1. worden de gelijkvloerse tramkruisingen met markeringen geaccentueerd en met bebording verduidelijkt om weggebruikers te verduidelijken dat een trambaan overgestoken wordt;
2. wordt een fysieke maatregel op en ter hoogte van de kruising met Melkweg gerealiseerd, hiermee wordt het voor auto's onmogelijk gemaakt om niet (tegen de regels in) linksaf het fietspad in te slaan om vervolgens de tramkruising te kruisen;
3. is op aangeven van Amstelveen ingezet op een door GVB, VRA en gemeente Amstelveen georganiseerde informatieavond in Middenhoven, waar informatie wordt verstrekt over de geplande maatregelen, deze avond vindt plaats op donderdag 6 maart 2025, 19-21 uur, wijkcentrum Middenhoven;
4. is het voornemen ontstaan een educatie-aanpak op te zetten om expats te wijzen op bijzondere verkeersregels (voorrang) en verkeersgevaren bij gelijkvloerse tramoversteken.
Ad 1: verderop in deze brief wordt hier diepgaander op ingegaan.
Ad 2: t.b.v. deze maatregel is door de gemeente een ontwerp gemaakt en de maatregel wordt zo snel als mogelijk uitgevoerd.
Ad 3 en 4: We verwachten op korte termijn uitsluitsel over deze informatieavond (gepland eind februari 2025) en zullen dit dan aan uw raad communiceren. Dit geldt ook voor de inzet op verkeerseducatie voor expats.
Fysieke korte termijn maatregelen op en ter hoogte van kruisingen in grote lijnen zijn de plannen gericht op:
•de kruisingsvlakken worden voorzien van waarschuwingsmarkering, VRA en GVB zijn in gesprek over de financiering hiervan en de planning;
•wijziging van verkeersborden om de tramoversteek-situaties te verduidelijken;
•onderhoud van groen rondom de tramoversteken: binnen de gemeente is aan Groenbeheer aangegeven dat onderhoud van groen (denk aan zicht/hoogte van het groen) periodiek moet worden ingepland;
•infrastructurele wijzigingen die onbedoelde/niet toegestane (trambaan kruisende) verkeersbewegingen onmogelijk maken;
•de kruising Handelsweg: waar een statisch bord 'verboden te keren' (bij oneigenlijk keren wordt de trambaan gekruist) staat, wordt ook een 'dynamisch' bord aangebracht dat als waarschuwing oplicht als er een tram komt. Hiermee wordt extra geaccentueerd dat er een keerverbod is en wordt tegelijkertijd gewaarschuwd voor de komst van een tram.
Lange(re) termijnmaatregelen/Vervolg
• Periodiek zal door GVB/VRA/gemeente Amstelveen bezien worden of er afdoende maatregelen zijn genomen bij alle gelijkvloerse tramkruisingen in Amstelveen. Waar nodig wordt bijgestuurd.
Stand van zaken toegankelijkheid en exploitatie. Naast verkeersveiligheid speelt ook de kwaliteit van de dienstuitvoering én het functioneren van liften die toegang geven tot enkele Amstelveense perrons. Over de kwaliteit van de dienstuitvoering ontving u eind december 2024 een brief met de stand van zaken (als bijlage (pdf 2 pagina’s) aan deze brief bijgevoegd). Inzet van de VRA en het GVB is er zeker, tegelijkertijd is er nog in onvoldoende mate verbetering opgetreden. In combinatie met de problematiek ten aanzien van de liften zijn we voornemens op management- en/of directieniveau de VRA op korte termijn te vragen uw raad te informeren over de inzet, aanpak en tijdslijn om tot verbeteringen te komen. Wij denken onder andere aan toevoegen van nieuwe en betrouwbare liften op enkele locaties om zo de toegankelijkheid van haltes te garanderen. Wij houden u op de hoogte van vervolgstappen en - ontwikkelingen.
Ten aanzien van liften is de door de VRA eerder gepubliceerde brief, gericht aan de VRA- regioraad, aan deze raadsbrief bijgevoegd (pdf 4 pagina’s). In deze brief staan de afspraken die VRA met GVB heeft gemaakt. Aanvullend werkt het GVB aan verbetering van de exploitatie. De VRA geeft ook aan dat verkeersveiligheidsmaatregelen opgevoerd kunnen worden voor VRA- subsidie. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.