Bijgewerkt: 21 november 2024

'Start discussie over omroep'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
21-01-2009

GroenLinks-raadslid Paul Regouin wil een fundamentele discussie over het wel of niet doorgaan met lokale omroep in Amstelveen. „De vraag is of de omroep voldoende gedragen wordt door vrijwilligers," zegt hij. „Als dat draagvlak er onvoldoende is, dan moetje als gemeente kijken naar alternatieven, bijvoorbeeld het inkopen van zendtijd bij AT5."

Regouin wilde die discussie al veel eerder voeren. „Anderhalf jaar geleden, toen we er veel geld stopten in RTV Amstelveen, heb ik al gezegd: zorg eerst voor een goed bedrijfsplan, waar eventueel later televisie inpast. Als je dan zeker weet dat het allemaal kan, dan kun je investeren. B en W hebben nu een beetje de houding van: waar maak je je druk over, het komt allemaal wel goed."

Regouin Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

P. J. M. Regouin, raadslid voor GroenLinks-Amstelveen tijdens een raadsvergadering. In de achtergrond is fractievoorzitter Sander Mager zichtbaar


Recent stelde Regouin publiekelijk vragen over de situatie bij RTV Amstelveen, waarover in het raadhuis het afgelopen jaar alleen vertrouwelijk is gesproken. B en W verwijten hem het schenden van de vertrouwelijkheid. Vertrouwelijkheid geldt in de gemeenteraad als moreel appèl; er staat formeel geen straf op als raadsleden toch uit de school klappen. Dat is wel het geval als B en W geheimhouding opleggen. Het schenden daarvan kan leiden tot strafvervolging.

Toch meent het college dat Regouin niet zomaar met zijn openbaarmaking weg kan komen. B en W zwengelen in ieder geval een discussie aan over vertrouwelijkheid in het algemeen. Regouin wenst het college daar 'veel sterkte' bij. Hij zegt vooraf duidelijk gewaarschuwd te hebben. „In juni gaf wethouder Hellendall aan alleen in vertrouwen over de omroep te willen spreken. Ik heb toen gezegd, dat we hier kennelijk met een bestuurder te maken hebben die op z'n minst wat langzaam reageert in dit dossier.

Ik ben toen voorlopig met vertrouwelijkheid akkoord gegaan op voorwaarde dat er zo snel mogelijk in het openbaar op de zaak teruggekomen zou worden. Dat ik nu in het openbaar vragen heb gesteld kan voor B en W niet als een verrassing zijn gekomen. Dat het college dit niet leuk vindt, snap ik wel. Maar de moeilijkheid is, dat het college niet adequaat reageert op de problemen bij de omroep."

'Omroep moet vooruitgang tonen'

Burgerbelangen Amstelveen (BBA) is het met Regouin eens dat B en W het omroepbeleid te lang in vertrouwelijkheid hebben behandeld. Wat BBA betreft moet RTV Amstelveen in augustus, wanneer verlenging van de licentie aan de orde is, laten zien dat er duidelijke vooruitgang is met haar radioprogramma's. Zo niet, dan wil BBA er geen geld meer in steken.

„De lokale overheid hoeft een hitradiozender niet te financieren," zegt BBA-raadslid David de Jong. Het CDA is milder. „Je bent geneigd te denken dat het nooit wat wordt met RTV Amstelveen," zegt fractieleider Ben Jonker. „Maar dat doet geen recht aan de inzet van de medewerkers en vrijwilligers." Het CDA vindt dat de gemeente zich meer en langdurig moet bemoeien met het besturen van de omroep om de zaak goed van de grond te krijgen. Alleen subsidie geven en op goed vertrouwen een paar jaar afwachten, is er wat het CDA betreft niet meer bij.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.