Bijgewerkt: 1 februari 2023

Start studie om immuunrespons op COVID-19 te bestuderen

Nieuws -> Informatief

Bron: University of Oxford
19-04-2021

Hoewel de COVID-19 pandemie nu een jaar actief is, is niet veel bekend over wat er gebeurt, wanneer mensen die al eerder COVID-19 hebben gehad, voor de tweede keer worden besmet.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford zijn een menselijke challenge trial gestart om na te gaan wat voor soort immuunrespons mensen ervan kan weerhouden opnieuw besmet te raken. Zij willen ook zien hoe het immuunsysteem de tweede keer reageert. Een 'human challenge trial' in medisch onderzoek is een zorgvuldig gecontroleerde studie waarbij een proefpersoon doelbewust wordt geïnfecteerd met een ziekteverwekker of insect om de effecten van die infectie te bestuderen.

De studie zal in twee fasen worden uitgevoerd met verschillende deelnemers in elke fase. In de eerste fase, die in april 2021 van start gaat, wordt de laagste dosis virus vastgesteld die bij ongeveer 50% van de mensen die eerder op natuurlijke wijze zijn besmet, kan aanslaan en zich kan beginnen te vermenigvuldigen, maar weinig of geen symptomen veroorzaakt. In de tweede fase van het onderzoek, die naar verwachting in de zomer van 2021 zal beginnen, zullen alle deelnemers worden besmet met de gestandaardiseerde dosis virus die in fase één is vastgesteld.

Voor fase één zullen maximaal 64 gezonde deelnemers tussen 18 en 30 jaar die eerder op natuurlijke wijze met COVID-19 zijn besmet, opnieuw aan het virus worden blootgesteld in zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden. Het virus dat in de studie zal worden gebruikt, is de originele stam uit Wuhan, China. De deelnemers zullen gedurende ten minste 17 dagen in quarantaine worden gehouden in een speciaal ontworpen ziekenhuiskamer onder de hoede van het onderzoeksteam. Zij zullen talrijke medische onderzoeken ondergaan, waaronder CT-scans van de longen en MRI-scans van het hart. De risico's voor de deelnemers zullen tot een minimum worden beperkt door ervoor te zorgen dat degenen die deelnemen volledig fit en gezond zijn en volledig zijn hersteld van hun eerste besmetting met COVID.Deelnemers die symptomen ontwikkelen, krijgen een medische behandeling met het monoklonale antilichaam van Regeneron. Zij zullen pas uit de quarantaine-eenheid worden ontslagen, wanneer zij niet langer besmet zijn en geen risico meer lopen om anderen te besmetten. De volledige duur van de studie zal 12 maanden zijn, inclusief een minimum van acht vervolgafspraken na ontslag. Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig.

Helen McShane, hoogleraar vaccinologie aan de faculteit kindergeneeskunde van de universiteit van Oxford en hoofdonderzoeker van de studie, zei: "Challenge studies vertellen ons dingen die andere studies niet kunnen, omdat ze, in tegenstelling tot natuurlijke infectie, streng gecontroleerd zijn. Wanneer we deze deelnemers opnieuw infecteren, weten we precies hoe hun immuunsysteem heeft gereageerd op de eerste COVID-infectie, precies wanneer de tweede infectie plaatsvindt, en precies hoeveel virus ze hebben gekregen. Dit vergroot niet alleen ons basisinzicht, maar kan ons ook helpen tests te ontwerpen die nauwkeurig kunnen voorspellen of mensen beschermd zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Helen McShane directeur van het Oxford NIHR Biomedisch Onderzoekscentrum


In fase twee zullen we twee verschillende dingen onderzoeken. Ten eerste zullen we heel zorgvuldig de basisimmuunrespons in de vrijwilligers bepalen, voordat we hen infecteren. Vervolgens zullen we hen besmetten met de dosis virus die in het eerste onderzoek is gekozen en meten hoeveel virus we na infectie kunnen opsporen. Op die manier kunnen we begrijpen welke immuunrespons beschermt tegen her-infectie. Ten tweede zullen we de immuunrespons op verschillende tijdstippen na de infectie meten, zodat we kunnen begrijpen welke immuunrespons door het virus wordt opgewekt. Met een challenge-studie kunnen we deze metingen heel precies doen, omdat we precies weten wanneer iemand geïnfecteerd is. De informatie uit dit werk zal ons in staat stellen betere vaccins en behandelingen te ontwerpen, en ook te begrijpen of mensen beschermd zijn nadat ze COVID hebben gehad, en hoe lang.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Wellcome Trust. Shobana Balasingam, Vaccines Senior Research Advisor bij Wellcome, zei: 'Er zijn nog veel onbekenden rond dit virus en studies naar menselijke infecties kunnen ons in staat stellen veel te leren over Covid-19. Deze studie heeft de potentie om ons begrip te veranderen door gegevens van hoge kwaliteit te leveren over hoe ons immuunsysteem reageert op een tweede infectie met dit virus.

De bevindingen zouden belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop we in de toekomst met Covid-19 omgaan, en niet alleen informatie verschaffen over de ontwikkeling van vaccins, maar ook over onderzoek naar de reeks effectieve behandelingen die ook dringend nodig zijn. Alleen door het tempo van het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling hoog te houden en cruciale studies zoals deze uit te voeren, kunnen we deze pandemie echt voorblijven en onder controle krijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.