Bijgewerkt: 18 september 2021

Starterslening 2009 in Amstelveen is succes

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-01-2010

In 2009 zijn in Amstelveen 36 startersleningen verstrekt: meer dan twee keer zoveel dan aanvankelijk verwacht. Duidelijk is dat dit instrument voorziet in een behoefte om starters aan een koopwoning te helpen.

In 2008 werd de starterslening voor het eerst ingesteld en volgens verwachting in dat jaar tien keer verstrekt. In 2009 bleek de vraag naar een starterslening aanzienlijk gestegen. Dit heeft geleid tot het verstrekken van 36 leningen in 2009 in plaats van de verwachte 15.

Hiervan zijn 20 startersleningen verstrekt voor nieuwbouwwoningen. Deze zijn benut voor de aanschaf van 20 woningen in een project in Westwijk Zuid West dat 24 appartementen omvat. 83% van de koopwoningen in dit project is dus mede gefinancierd met een starterslening. Daarnaast zijn 16 leningen verstrekt voor bestaande woningen.

Pols Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Remco Pols (PvdA) wethouder ruimte, bouwen en wonen: 'Het is goed om te zien, dat een nieuw instrument zo in een behoefte voorziet. De starterslening stelt mensen in staat een huis te kopen, waar dit zonder deze lening niet was gelukt. Daarmee kunnen niet alleen deze mensen een ideaal realiseren, maar het draagt ook bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Anderen kunnen daardoor vaak weer een vrijkomende huurwoning betrekken.'


De verwachting is, dat er ook in 2010, mede door de recessie, veel vraag is naar de starterslening. Vooral omdat er nog de nodige starterswoningen in Westwijk bij komen. De starterslening is het middel om het verschil te overbruggen tussen de prijs van een woning en het bedrag dat op basis van het inkomen maximaal volgens de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) -norm kan worden geleend. De NHG grens is per 1 juli 2009  € 350.000. De eerste drie jaar hoeft over de starterslening geen rente en aflossing te worden betaald.

Een voorwaarde is, dat de potentiële bewoner minimaal twee jaar ingeschreven is als inwoner van Amstelveen, in een huurwoning of nog niet zelfstandig. Het (gezamenlijk, bij meerdere aanvragers) jaarinkomen is maximaal € 55.755.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.